сряда, 24 април 2024 г.

Един убит и 17 арестувани само за ден след безредици в Бразилия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един е убит и 17 ранени само за ден след безредици в Бразилия, съобщи БНР. След 4 дни на безчинства на престъпни банди в няколко бразилски града силите за сигурност предприеха акция. Продължителните размирици в североизточната част на най-голямата държава в Южна Америка бяха породени от условията в затворите.

Най-големият град от общо 40, засегнати в дните на насилие, беше Натал – столицата на щата Рио Гранде до Норте. Дни наред бандите палиха и стреляха по коли, автобуси, камиони, офиси и фабрики, правителствени сгради, а в един случай и по здравна клиника.

Правителството на президента Лула Да Силва продължава да изпраща в региона федерални полицаи, чийто брой ще достигне 500. При сблъсъците до момента е потвърдена смъртта на трима души, а в последвалата операция е загинл още един. Арестуваните от вторник насам вече са над 100, като при операцията в петък са задържани 17 души. Училищата бяха затворени, а общественият транпосрт беше спрян в няколко града заради безредиците.

За основен организатор на безредиците се смята най-голямата престъпна организация в страната – “Примейро Комендо да Капитал” – за която се предполага, че има около 20 000 члена. За вероятна причина се сочи условията в пренаселените затвори. В тях се намират лидери на тази и други банди.

През последните месеци срещу администрацията на затворите в Рио Гранде до Норте бяха отправени обвинения в измъчване на затворници, както и в сервиране на изгнила храна. Наред с това властите се опитват да ограничат връзките с външния свят на осъдени тартори, които продължават да ръководят престъпния си бизнес от килиите. Затворите в Бразилия са известни и с корупцията сред надзирателите и честите бунтове. Според представител на регионалните власти, цитиран от местни медии, бунтовете са били наредени от затворените лидери заради отказан достъп до телевизия, електричество и по-чести посещения.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html