петък, 19 април 2024 г.

Интерконекторът със Сърбия готов през октомври

Снимка: БГНЕС

Интерконекторът със Сърбия ще е готов през октомври. Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на проверката на напредъка по изграждането му. „Абсолютно сигурни сме, че проектът ще бъде завършен навреме от българска страна, както и в рамките на бюджета“, каза той, цитиран от БТА.

Министърът посочи, че 1,8 млрд. куб. метра годишно е капацитетът на газовата връзка. Христов информира, че в момента с осем европейски държави се прави мащабен анализ на газовия пазар в Югоизточна и Централна Европа с цел другите държави да диверсифицират доставките си на газ, както е направила България. Затова страната ни има готовност за изграждане на допълнителна компресорна станция на интерконектора, за да се увеличи капацитетът му до 3,2 млрд. куб. метра.

По думите му , за управлението на проекта се прилага този подход, който се прилагаше и в изграждането на интерконектора Гърция – България, който е позволил да се навакса изоставането.

Тръбата ще бъде дълга почти 170 километра, 62 км от които са на територията на България. Интерконекторът тръгва от Нови Искър и ще се включва в сръбската газопроводна мрежа при Ниш.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html