20.7 C
София
понеделник, 20 март 2023 г.

Росица Велкова: Няма риск от фалит на държавата

Служебният министър на финансите Росица Велкова вчера обяви проектобюджет за 2023 година, след брифинга на министерство на финансите, в медиите се разпространиха два сценария по дългосрочната бюджетна прогноза. Министър Велкова увери, че при дефицит от 3% финансите на страната са стабилни.

„Няма риск от фалит на държавата, нито от намеса на Международния валутен фонд и нужда да се тегли нов дълг“. Това заяви тя в БНТ

„Искам да уверя българските граждани, че няма риск от фалит. Държавата не е фалирала и няма риск. Няма риск и за валутния борд. При условие, че ние следваме една дългосрочна фискална политика, която е в рамките на 3%, тези рискове не са налице. Не може това да е фалирала държава при условия, че ние си плащаме редовно бюджетните плащания, задълженията, пенсиите. Другата седмица ще платим 3 млрд. дълг. Фискалният резерв, след плащането и погасяването на дълга, ще бъде в диапазон от 10 милиарда, така че това не е фалирала държава и няма тези рискове. Тези рискове са при един сценарий, който тъй като сме служебно правителство, ние не трябва да променяме и да правим политика, но в случая предлагаме мерки, за да осигурим фискална стабилност и да се осигурят всички плащания при дефицит от 3%“, обясни Росица Велкова.

Тя добави, че не се цели да изпращаме послания към политическите партии, а моментът е дотолкова съобразен с предизборната кампания, че съгласно удължения закон за бюджета до края на април трябва да бъде внесен проект на закон за държавния бюджет за 2023 г. В Брюксел трябва да бъде изпратена 3-годишна бюджетна прогноза за 2024 – 2026 г. С оглед на внасянето на този проектозакон трябва да се поставят на обществено обсъждане данъчните закони. Трябва да се реши какво да е бюджетното салдо и каква да е целта, уточни Велкова.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html