петък, 19 април 2024 г.

Велкова с проект на Бюджет 2023: Промяна на данъци и орязване на някои разходи

Министерство на финансите подготвя проект на Бюджет 2023 с дефицит от 3%, промяна на данъци и оразване на някои разходи. Това заяви на брифинг на служебния финансов министър Росица Велкова.

Проектът предвижда:

  • въвеждането на т.нар. „данък свръхпечалба“ – еднократна солидарна вноска за второ полугодие за 2023
  • 100% дивидент от всички публични предприятия след приспадане на счетоводна загуба
  • увеличение на тол такси и концесионни възнаграждения
  • възстановяване на някои от намалените ДДС ставки. Предвижда се по-ниско ДДС да остане само за хляба, брашното, бебешките храни и книгите
  • увеличаване на акциза на е-цигари, става въпрос за т.нар. вейпове, не за нагреваемия тютюн
  • деклрариране ДДС при регистрираните рискови стоки
  • ограничаване на комапнидровки, представителни разходи и разходи за издръжка

Изпълнението на тези мерки ще гарантира изпълнението на Швейцарското правило за индексация на пенсиите, изплащането на увеличените заплати, както и увеличение на заплатите в бюджетния сектор, но само на институциите, които не са увеличавали заплати през 2022, посочи финансовият министър Росица Велкова.

„Ако дефицитът бъде увеличен над 3% няма да отговаряме на критерия за дефицита. Това значи, че трябва да имаме по-висок дълг, което пък значи по-трудно набиране на ликвидност на международните капиталови пазари. Защото при един по-висок дефицит и загубване на перспективата за влизане в еврозоната, международните инвеститори не биха дали такава доходност, каквато имахме, да речем на януарската емисия тази година. Възможно е и да не може да се набере обем. И при условие, че не може да се набере дълг, е възможно да се прибегне и до заем от Международния валутен фонд“, посочи Велкова.

По изчисленията на МФ мерките ще вкарат в бюджета над 6 млрд лв.

Мерките, заедно с проекта за Бюджет 2023 ще бъдат предложени за обсъждане на 49 Народно събрание, като окончателното решение ще е на парламента.

Предлаганите промени в данъчните закони ще бъдат публикувани на 17 март. На 3 април Министерство на финансите ще представи проектобюджета за обществено обсъждане и ще започнат съгласувателни процедури с Националния съвет за тристранно сътрудничество. Целта е проекта на Бюджет 2023 да бъде разгледан от МС на 26 април и в законовоустановения срок да бъде внесен в НС.

По-рано днес се появи информация, че служебният финансов министър Росица Велкова е поискала от всички свои колеги министри да намалят разходите си с 20% заради риск за бюджета. Тя е изпратила писмо до премиера и министрите с обосновка за това свое искане снощи, часове преди заседанието на МС.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html