петък, 19 април 2024 г.

Експерт: Намаляването на ДДС може да доведе до по-ниски цени и в магазините

Снимка: Архив

Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия коментира намаляването на ДДС-то при хранителните продукти, в БНТ: „Намаляването на ДДС може да доведе до по-ниски цени и по магазините, но не може да се прогнозира с колко“.

По думите му търговските вериги не работят с огромни надценки, дори напротив, в някои магазини цените са по-ниски от тези на едро. Според него мерките, които предвижда правителството за намаляване на цените и овладяване на инфлацията, няма да има очаквания ефект.

„Тук има един много основен аргумент и той е, че дори да приемем, че големите търговски вериги биха могли да понесат временна такава мярка, какво става с десетки хиляди малки търговски обекти и търговци. Тези хора ще бъдат обречени. Това ли търсим?! Намаляване на конкуренцията, вместо увеличаване на конкуренцията, когато единственият изход за намаляване на цените всъщност е по-голяма конкуренция“, посочи Николай Вълканов.

По думите му вижда се, че всяка седмица, всеки ден излизат всевъзможни промоционални предложения от търговските вериги на различни групи стоки и конкуренцията е постоянна, непрекъсната и изострена.

По отношение на надценките, Вълканов каза, че в разговор за това няма как да участват търговските вериги, тъй като биха нарушили Закона за защита на конкуренцията. Той даде пример с Литва, където в края на миналата година, при подобен казус, макар и с друг сектор на търговията на дребно, самата среща между компаниите и правителството е породила разследване на техния орган за защита на конкуренцията и вече са наложени глоби.

„В тази посока няма как да вървим. Отделен е въпросът дали правителството смята да въведе подобен тип мярка с постановление на Министерския съвет, но тогава тези, които предлагат това решение, трябва добре да се замислят какви ефекти ще има то и дали ще се намали инфлацията, или ще създаде по-големи проблеми“, каза още Николай Вълканов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html