11.8 C
София
неделя, 2 април 2023 г.

Най-големият доставчик на лекарства за България е Румъния

Снимка: БГНЕС

Боряна Маринкова, директор на Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства, заяви, че Румъния е най-големият вносител на лекарства у нас. Тя обясни, че през последните две години от България са дерегистрирани 639 лекарства. Това каза пред журналисти. В периода 2014-2022 г. от българския пазар са изтеглени три хиляди лекарства, посочи още Маринкова.

В Испания най-много лекарства се внасят от Франция, а в Белгия, Нидерландия и Дания най-много лекарства се внасят от Германия. Великобритания също внася най-много лекарства от Германия, а Ирландия, Италия и Кипър внасят най-много лекарства от Гърция. В Полша най-голям внос на лекарства има от Великобритания, а Австрия внася най-голямо количество лекарства от Франция, посочи Маринкова. Проучване от 2020 г. показва, че 52 на сто от паралелния внос за държави като България се постига от Франция, Германия и Великобритания. Повече от половината паралелен внос по принцип се генерира от държави с висок доход – Австрия, Белгия, Дания, Германия, Нидерландия, Норвегия, Испания, Швеция, Великобритания.

Унгария и Гърция внасят най-малко лекарства от чужди лекарства, тъй като имат големи производства, обясни Христофор Иванов, член Управителния съвет на асоциацията.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html