четвъртък, 18 април 2024 г.

Испания започва реформа на пенсионната система

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанските социалисти и техните коалиционни партньори Unidas Podemos постигнаха споразумение за промени в пенсионната система, според което най-голямата тежест от реформата ще падне върху тези, които печелят най-много, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници, запознати с преговорите.

Реформата е ключово условие, което Брюксел изисква от Испания, за да получи четвъртия транш от помощта за възстановяване от последствията от пандемията, но беше обект на дискусия в управляващата коалиция.

Министърът  Йоне Белара обяви сделката рано тази сутрин, като каза, че правителството е намерило начин да събере приходи, без да навреди на бъдещите пенсионери. Правителствен източник каза на Ройтерс, че Мадрид е получил положителна предварителна обратна връзка от Европейската комисия за предложението.

Испания проведе голяма пенсионна реформа през 2011 г., когато повиши възрастта за пенсиониране до 67 години, но това се оказа недостатъчно, за да компенсира високите разходи на системата, която включваше увеличения на пенсиите в съответствие със средната инфлация от 8,5 процента.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html