четвъртък, 9 май 2024 г.

Скопие реши кой да изпрати за посланик в София

Снимки: EPA/GEORGI LICOVSKI; Туитър

Ръководителят на делегацията на Северна Македония в ЕС, Агнеза Руси, ще е бъдещият посланик на страната в България. Новината, разпространявана от източници на водещи македонски медии, би запълнила поста, който остава празен почти две години, в труден момент на отношенията между София и Скопие.

Руси е дипломат от кариерата. Номинацията ѝ на закрито заседание на правителството на премиера Димитър Ковачевски първо ще трябва да мине през парламента. Според кабинета на Ковачевски (но и според предишния, на Зоран Заев) именно законодателният орган, и в частност комисията за външна политика, където опозиционната ВМРО-ДПМНЕ блокира утвърждаването на посланици, е причина Северна Македония да няма такива в България, но и в други държави: Русия, Австрия, Индия, Италия.

Едновременно с това Скопие се надява, че изпращането на посланик в София ще улесни комуникацията в момента, в който двете столици подновиха усилията за решаване на двустранния спор. Възможно най-бързият избор бе ангажимент, който пое в интервю за БНТ външният министър Буяр Османи в деня преди посещението на премиера Кирил Петков в Скопие.

Източник: dnevnik.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html