понеделник, 29 април 2024 г.

Започна проверка за смъртта на жената във Враца, искат оставката на Сербезова

Снимки: БГНЕС; Нова тв

Започна проверка по случая с починалата 43-годишна жена в Спешното във Враца. Тя се извършва от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, след разпореждане на здравния министър Асена Сербезова. Съдействие по случая ще окажат и екипи на Регионалната здравна инспекция. На този етап попечители на детето остават неговите баба и дядо. Очаква се с него да започне работа и психолог.

Николай живеел с Миглена и сина ѝ на семейни начала. По думите му от няколко дни е имала настинка и се е лекувала вкъщи по предписанията на личния лекар. Но в неделя вечерта започнала да диша трудно. От спешна помощ отказали да изпратят линейка, като разбрали, че болната е от града и може да се движи. В спешното започва сагата с документите, за да бъде приета Миглена.

Всичко това продължило около 40 минути, които може да са били решаващи. Това тепърва предстои да бъде изяснено, както и причината за смъртта на жената. 5-годишното дете няма да бъде настанено в социални институции. Попечители стават бабата и дядото, тъй като Николай няма брак с майка му, но той ще продължи да се грижи за него.

„Жената от закрила на детето каза, че ще му се назначи психолог, ще го водим където трябва“, каза Таня Иванова – сестра на починалата.

Проверка по случая е започнала днес от Медицински надзор, съвместно с РЗИ.

„Ще започне тази проверка от това дали е имало повикване при спешен център, дали са се отзовали. Грешката, която се вижда на този клип, от медицинската сестра от регистратурата, която не е извикала веднага медицинския екип, който е зад вратата в самото отделение“, коментира д-р Орлин Димитров – директор на РЗИ-Враца.

Тази вечер жителите на Враца излизат, за да изразят недоволството от здравната система и защото случилото се с 43-годишната жена не е единствен случай. Протестът е от 18.00 часа пред сградата на Спешното във Враца.

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление. Деянието е квалифицирано като “причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност“. Събира се допълнителна медицинска документация, касаеща здравословното състояние на починалата жена. Разпитани са свидетели, сред които и близките на починалата. Иззета е медицинската документация по случая от МБАЛ – Враца, уточняват още от обвинението.

В същото време председателят на ПГ „Възраждане“ Костадин Костадинов поиска оставката на здравния министър Асена Сербезова заради трагедията във Враца. От трибуната на парламента той обвърза вчерашния ден за почит на жертвите на комунистическия режим с „трагедията, в която жената е загубила живота си“.

Костадинов обрисува и ситуацията в болниците – „хората стоят, чакат на студа, отговарят на въпроса: „Имате ли температура, Чувствате ли се зле, Боли ли ви гърлото, Имате ли задух, Има ли сте контакт с болни от ковид, Да сте ходили в чужбина…“ Не бива да се учудваме, че страната ни е на първо място по смъртност заради изродската здравна система, която убива българския народ“, посочи той. „Дневният ред на обществото от вчера е друг, вчера една част от българския народ трудно е заспала, да видиш жена как умира пред очите на детето си е нещо нечовешко. Затова искаме незабавно, днес оставка на здравния министър Асена Сербезова, не защото носи вина, а защото трябва да има отговорност“, каза Костадинов.

Той поиска още протоколът за лечение на коронавирус да се отмени и изрази мнение, че е можело да бъде отменен, за да „получат много хора шанс за живот“. Това е морален акт, който министърът трябва да изрази днес. Аз на нейно място така бих постъпил, каза още веднъж той.

На второ място Костадинов призова да депутатите да станат на крака и да запазят 1 минута мълчание и да почетат жертвата или жертвите на здравната ни система. „Държавата ни е превърната в скотобойна, в която няма отношение към човешкия живот“, каза той. Депутатите от „Възраждане“ станаха на крака, бяха подкрепени само от ИТН, които също станаха на крака.

Източник: bntnews.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html