вторник, 14 май 2024 г.

ПП предложи криминализиране на плащанията на ръка над декларираните заплати

Снимка: БТА

Социални помощи не трябва да се дават на хора, които са трудоспособни. „Ако някой може да работи, той трябва да работи, а не да разчита на социални помощи“, каза лидерът на „Продължаваме Промяната“ Асен Василев на дискусия по тема „Труд и социална политика“.

От партията искат големи големи глоби и криминализиране на доплащанията на ръка над официално декларираните заплати. Глобите трябва да се плащат от работодателя, от счетоводителя и от самото лице, за да се изсветлят осигуровките и пенсионните плащания.

Да се засилят съвместните проверки между НАП и ГИТ искат от партията.

БСП предлага да има енергийна компенсация за хотели и ресторанти заради ръста на цените. Това каза Емил Хумчев от БСП по време на дискусия за развитието на туризма, организирана от „Продължаваме промяната“. Разговорите са част серията от дискусии по ключови политики за изработване на коалиционно споразумение. В дискусиите участват още ИТН и „Демократична България“.
Друго предложение е за временно замразяване на дейността на неработещи туроператори и турагенти за срок от една година. От партията предлагат също и създаване на онлайн визов център.
Предлага се мярката „60 на 40“ да се получава при доказан спад на оборота от 20 процента спрямо 2019 г., а не както сега – 30 – 40 спад на оборота спрямо 2019 г., като съпоставката се определя на средна годишна база.
Създаване на специална кредитна линия за хотелиери и ресторантьори от Българската банка за развитие, предлагат още от БСП. От партията искат да има безплатни бързи тестове по европейска програма за клиенти на хотели и ресторанти, които не притежават зелен сертификат.

Настоява се и за изплащане до края на годината на средствата по програмата за помощта от 35 евро за турист, пристигнал в България с чартърен полет, като средствата по тази мярка да се заложат в Бюджет 2022.

Ако тези краткосрочни предложения се въведат, всички в бранша ще бъдат облекчени и ще могат да продължат своята дейност, допълни Емил Хумчев.

Източник: БТА

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html