понеделник, 29 април 2024 г.

Електрически колички заменят конете в древния град Петра

снимка: euronews

В древния град Петра в Йордания конете и мулетата сега се заменят с електрически колички в опит да подобрят хуманното отношение към животните и да помогнат за опазването на обекта на ЮНЕСКО за световно наследство.

Коне и мулета отдавна теглят туристически карети през древния йордански град Петра. Но през 2018 г. групата за защита на животните PETA стартира кампания за прекратяване на малтретирането на 1300 работещи животни там. Групата казва, че конете и мулетата често са търпели побои и липса на храна, вода и сянка.

„Няма замърсяване, няма дим“ и този избор е „намалил броя на случаите на злоупотреба с животни“, каза ръководителят на Регионалния орган за развитие на туризма в Петра Сюлейман Фараджат.

А PETA описа проекта като „главна първа стъпка за защита на работещите животни“.

Проектът е приветстван и защото подобрява достъпността на мястото за хора с намалена подвижност. „Хората с увреждания, но и тези, които имат затруднения при ходене за дълго време, вече могат да видят това прекрасно място“, казва Руди, 43-годишен австрийски турист в инвалидна количка.

Стотици животни обаче все още работят на обекта. Според туристическите власти броят на електронните бъгита може да се удвои в бъдеще, но зависи от търсенето, което все още е ниско поради ограниченията за пътуване.

Конете и електрическите превозни средства превозват туристи през розовия „Сик“ или дефилето, водещо до прочутата столица на набатеите, която датира от първи век пр.н.е.

Изсечен в скала, този древен град е едно от чудесата на света, привличащо повече от един милион посетители през 2019 г. Разположен е в отдалечена долина, сред планини от пясъчник и скали. Набатеите, арабско племе, издълбали жилища, храмове и гробници в пясъчника.

Автомобилите, подобни на количката за голф, също трябва да улеснят опазването на обекта, обект на световното наследство на ЮНЕСКО и основната туристическа атракция на страната.

https://youtube.com/watch?v=D-RLq3oWLBY%2520title%3DYouTube%2520video%2520player%2520frameborder%3D0%2520allow%3Daccelerometer%3B%2520autoplay%3B%2520clipboard-write%3B%2520encrypted-media%3B%2520gyroscope%3B%2520picture-in-picture%2520allowfullscreen

Източник: euronews

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html