понеделник, 6 май 2024 г.

Лъжат във Фейсбук, че ковид ваксините са радиоактивни

Д-р Мария Стаевска, алерголог, кадър БНТ

„С ужас видях в собствения си Фейсбук какво има във ваксините и дори се изненадах как някой си прави труда да създава такива видеа, че едва ли не във ваксините има някакви отрови, страшни неща“, сподели пред БНТ д-р Мария Стаевска, началник на Клиниката по алергология на УМБАЛ „Александровска“.

„Абсурдното дойде, когато след изброяването на страшните компоненти, се завърши, че има и радиоактивност“, изрази възмущението си тя.

Стаевска обясни, че няма лекарство без странични реакции, само това, в което няма нищо, не може да даде странични ефекти. Така че, след като нещо работи, то наистина може да има, макар и рядко, странични ефекти.

Тя допълни, че страничните ефекти при ваксините са въпрос на имунна система и по-често се проявяват при млади хора, изразявайки се в лека болка за около ден или лек сърбеж на мястото на ваксината.

„Болката на мястото на инжектиране е примерно вечерта след това и до другия ден обикновено изчезва. Температурните реакции, също – 1-2 дни максимум. Така че, това не е нещо притеснително.“

„Много редки са тежките реакции от порядъка на 3 на милион случая с обриви, отоци при „Пфайзер“, 5 на милион за „Модерна“ и 8 на милион за „Астра Зенека“, обясни алерголожката.

„Тези, които са имали странични реакции при други лекарства, е хубаво да бъдат консултирани с алерголог и да се направят тестове. От опита, който имаме с доста пациенти вече, почти не сме забелязали странични реакции“, каза д-р Стаевска.

„Рискът от тромбози наистина е опасен. Макар и много рядко, във ваксината на „Астра Зенека“ специално е обърнато внимание на това, в тази посока са мониторирани и РНК ваксините, но в крайна сметка това е отхвърлено. Наистина има и по-голяма честота при „Джонсън“, допълни Мария Стаевска.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html