понеделник, 6 май 2024 г.

Проектът „Петков-Василев“ засега е само това – Петков и Василев

Кирил Петков и Асен Василев, колаж

Има политическа заявка за проект, но без да има политическа конструкция. Има стартъп, т.е. вид бизнес организация, но няма трайни политически настроения, няма обществени виждания, има само две популярни фигури. „Те не са Супермен и Батман, съюзени, за да направят ново правителство, а двама души, които влизат в блатото на политическото, които ще правят компромис след компромис, след компромис. Така политологът Димитър Аврамов описа обявения вчера проект „Продължаваме промяната“ на бившите министри Кирил Петков и Асен Василев.

„Никога не съм виждал някой, който влиза в политиката, да започва с това, че е непочтен. Понеже проектът е нов, не случайно е проект, лошо щеше да бъде, ако беше партия, защото малко „слагат каруцата пред коня”. Имаме кон, но нямаме къде да сложим нещата, които носим. Тези хора сега влизат в политиката и ще изконсумират всички грешки, които политиката прави. Това е единственото ново”, каза Аврамов пред Нова телевизия.

Според него подходът към политиката да се подходи с проект е грешен. Той сравни ситуацията с такава от бизнеса. „Разликата между стартъп и нов бизнес е, че стартъпът го правиш с чужди пари, а новият бизнес – със свои. Това ми прилича малко на стартъп. Ако се случи, случи се, ако не – замитаме следите и си отиваме. Трябва да сме малко по-критични към  новите неща в политиката”, добави политологът.

Според социалния антрополог Харалан Александров идеята на Петков и Василев е един много добре и професионално маркетиран стартъп, чиято запазена марка е почтеността. „Те разделиха света на почтени и непочтени. И се предполага, че всички почтени трябва някак да се устремят, да се влюбят и да подкрепят това прекрасно начинание. И да почете политически и морален капитал към него. Този стартъп е роден в инкубатора на служебното правителство, негов продуцент е президентът Радев. Той се оказа добър продуцент, първата голяма продукция, която развълнува всички, бяха протестите. Те породиха служебното правителство, което пък породи този нов политически проект. Това, което е очевидно, е, че тези хора избират да мислят позитивно и говорят с езика на позитивното”, обясни антропологът.

Александров смята, че ще успеят, ако оставят отворени всички възможности за свързване с другите играчи на политическата сцена. Новата реалност, която създават, е в полето на фантазиите и въображението. Изобщо демократичната общност доста отдавна пребивава в тази хем фантазия, хем реалност.

„Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ призовават да се хванем за ръка, но звучи по-скоро като вопъл. Искат да пленят копнежа за промяна – голямата подмяна беше, че убедиха, че може да стане чрез революция, а се оказа, че не може без статуквото и всички проучвания го показват. ГЕРБ си задържа привържениците, а БСП тръгна дори да качва нагоре, обясни Харалан Александров.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html