понеделник, 6 май 2024 г.

Пулмолог: Изкарали сте ковид? Не се ваксинирайте поне година

Д-р София Ангелова, пулмолог, кадър БНТ

Хората, които са преболедували коронавируса, не трябва да се ваксинират поне една година след това, тъй като няма смисъл. Това обяви пред БНТ пулмологът д-р София Ангелова.

„Правата на преболедувалия и на ваксинирания трябва да бъдат едни и същи, защото моите пациенти казват: Да, аз получих сертификат за 6 месеца, защото съм преболедувал, а ваксинираният получава за 1 година, защото е ваксиниран. Считам, че тук трябва да бъдем много точни в отношението, да уважим и хората, които го преболедуваха, защото като лекар мога да кажа, че една част от тях преболедуваха тежко“, каза Ангелова.

„Не трябва да делим обществото на ваксинирани и неваксинирани“, категорична е тя.

„За преболедувалите малко се говори. А преболедувалите също са ваксинирани, само че те са ваксинирани с живата ваксина. Това беше БЦЖ-ваксината, за която ние пулмолозите знаем и работим дълги години с нея“, каза Ангелова.

Според нея боледуващите също са ваксинирани, тъй като има клетки, които запаметяват вируса. И двете групи – преболедували и ваксинирани – не са лишени от правото да боледуват или да предават заразата. Затова трябва и да се спазват противоепидемичните мерки.

Ангелова смята, че всички изследвания за ковид се правят за твърде кратък период от време и на базата на дългогодишни проучвания ще можем да кажем след колко време трябва да се реваксинираме. „Аз считам, че наистина е необходимо да се инвестират средства в едно проучване на ваксинирани и преболедували – какво се случва с имунитета им“, заяви София Ангелова.

По думите ѝ имунната система в нашия организъм ни пази и това ни задължава и ние да я пазим.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html