вторник, 7 май 2024 г.

Отбелязват 150 години от издаването на „Пчелица“ и „Ружица“

Снимка: Национална библиотека “Св. св. Кирил и Методий”

През 2021 г. се навършват точно 150 години от издаването на първото българско списание за деца “Пчелица” и първото българско женско списание “Ружица”. Техен редактор и издател е Петко Славейков – един от паметните просветни дейци и творци на Българското възраждане.

Забележителен е усетът и чувствителността, с които редакторът подбира, преработва и публикува текстове в двете списания. Пред българското дете се отварят вратите на широкия свят с всички непознати земи, необикновени явления и човешки отношения. Предизвикал любопитството на своите малки читатели Славейков завладява душите и сърцата с дарбата на сладкодумен разказвач и с топлотата на загрижен баща.

“Ружица” подава ръка на българската жена през Възраждането и й предлага посоки в необятния свят на човешките отношения и комуникация. По пътя на припознаване с жените от модерните общества тя вече има активна роля и отговорна функция да бъде грижовна, но и образована майка, любяща но и разбираща съпруга. Славейков изтъква нейната важност и значимост както за изграждането на ценностната система на българското дете, така и за семейството и общността.

Фактът, че двете списания се раждат в една и съща година, е определен от твърдото убеждение на техния редактор, че „жената трябва да има учение, което да прилича на полът ѝ и което да я прави способна да въспита чедата си“, както и от важността на връзката майка – дете. Двете списания често са подвързвани заедно.

Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” поднася на българските читатели фототипно юбилейно издание на “Ружица” и “Пчелица”, пресъздаващо оригиналните екземпляри, които се съхраняват в нейните фондове. Предговорът представя любопитни факти и обстоятелства, свързани с подготовката, отпечатването и разпространението на списанията, както и тяхното място в историческия развой на специализираната периодика за жени и деца в европейския свят.

В изложба, експонирана в Западното фоайе на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” до 15.10.2021 г., посетителите могат да се запознаят с оригиналните екземпляри от “Ружица” и “Пчелица”, както и с техните приемници и следовници след Освобождението на България.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html