вторник, 7 май 2024 г.

Експерти твърдят, че доказателствата не подкрепят нуждата от бустер

Съединените щати все още планират да предлагат бустерни дози ваксини срещу COVID-19 на широката общественост от 20 септември в очакване на одобрение от FDA и препоръки на CDC.

Остава обаче въпросът дали за повечето хора е необходима трета доза РНК ваксина. В нова гледна точка, публикувана в The Lancet, Филип Р. Краус, заместник-директор на Службата за изследване и преглед на ваксините на FDA, експерти от шест други държави и СЗО твърдят, че настоящите доказателства не показват необходимост от бустерна доза, а ефикасността на двете дози срещу тежкото заболяване остава висока.

Авторите предполагат, че може да има рискове, свързани с предлагането на бустерни дози за COVID-19 „твърде рано или твърде често, особено с ваксини, които могат да имат странични ефекти (като миокардит, който е по-често срещан след втората доза на някои РНК ваксини или синдром на Гилен-Баре, който е свързан с ваксини срещу COVID-19, векторизирани с аденовирус).

„Ако ненужното повишаване на дозата ваксина причинява значителни нежелани реакции, може да има последици за приемането на ваксини, които да надхвърлят двете дози ваксини срещу COVID-19“, пишат авторите.

„Следователно широко разпространение на бустерна доза трябва да се предприеме, само ако има ясни доказателства, че е подходяща.“

Според авторите констатацията след всички налични доказателства е, че ефикасността от наличните ваксини срещу COVID-19 е „значително по-голяма“ срещу всяка инфекция и „значително защитава“ срещу тежко заболяване от всички основни вирусни варианти, подкрепяйки аргумента срещу бустерите.

„Дори ако изглежда, че хуморалният имунитет намалява, намаляването на титъра на неутрализиращите антитела не е задължително да показва намаляване на ефикасността на ваксината с течение на времето, а намаляването на ефикасността на ваксината срещу леко заболяване не означава непременно намаляване на ефикасността срещу тежко заболяване“, казват те.

Не е публикувано проучване, предоставящо достоверни доказателства за „значително намаляване на защитата срещу тежко заболяване, дори когато изглежда, че с течение на времето има спад в ефикасността на ваксината срещу симптоматично заболяване“, пишат авторите. Те твърдят, че сега е моментът да се тестват варианти – специфични ваксини „преди да има широка нужда от тях“ – стратегия, подобна на годишната ваксинация срещу грип.

„Всяко решение относно необходимостта от засилване или време на повишаване трябва да се основава на внимателни анализи на адекватно контролирани клинични или епидемиологични данни, или и двете, показващи трайно и значимо намаляване на тежкото заболяване, с оценка на съотношението полза-риск.

Ако сега целта е да се предотвратят леки пробивни инфекции при напълно ваксинираните, това няма да промени темата за пандемията в Съединените щати.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html