четвъртък, 9 май 2024 г.

Хенри Кисинджър: Америка не може да спре да подържа световния ред

Бившият държавен секретар на САЩ и съветник по националната сигурност Хенри Кисинджър обяснява провала на страната си в Афганистан с неспособността на Вашингтон да си поставя постижими цели и да следва ясна стратегическа линия. 98-годишният дипломат написа това в статия, публикувана в петък във вестник Corriere della Sera.

„САЩ не успяха да се противопоставят на бойците поради неспособността им да определят постижими цели и да ги свържат в една единствена стратегия, която да бъде подкрепена от всички политически партии в страната. Военните цели бяха толкова високи, че [се оказаха] непостижими, а политическите бяха твърде неясни. Неуспехът да се обвържат заедно политическите и военните цели остави Америка като заложник на конфликти без ясни хоризонти, водещи до вътрешни разделения и противоречия. В момента, в който талибаните напуснаха Афганистан [към Пакистан след началото на военната операция на САЩ], ние загубихме нашите основни цели и стратегическа визия“, заключи Кисинджър, цитиран от „Фокус“.

Дипломатът припомни, че още през 2010 г. е предупреждавал, че подобни продължителни интервенции заплашват „загубата на подкрепа за мнозинството афганистанци, които не споделят принципите на джихада“. Кисинджър посочва също, че „възможностите за обща борба срещу тероризма никога не са били изследвани“.

„Разбира се, Индия, Китай, Русия и Пакистан често демонстрираха противоречиви интереси. Но с помощта на виртуозна дипломация би било възможно да се разработят общи подходи за борба с тероризма в Афганистан, но тази алтернатива така и не бе разгледана“, отбелязва още той.

„Америка не може да се оттегли от ключовата си роля в поддържането на световния ред, продиктувана както от могъществото й, така и от историческите ценности“, убеден е Кисинджър, вярвайки, че администрацията на американския президент Джо Байдън все още може да разработи и приложи цялостна стратегия, която отговаря както на вътрешните, така и на международните предизвикателства.

Епицентър

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html