четвъртък, 2 май 2024 г.

Честито! Слави пак ни праща на избори

Мандатът на БСП няма да бъде завършен успешно, стана ясно днес, след като Слави Трифонов обяви официално пред БНТ, че няма да подкрепи евентуално правителство. „Категорично няма да подкрепим третия мандат. Коренно сме различни с БСП и я смятаме за партия на статуквото. А и те не ни подкрепиха при първия мандат. Тази работа е като в любовта – когато няма взаимност, нищо не се получава“, заяви лидерът на Шоуто, което е първа политическа сила в 46-ия парламент.

Това е последната възможност в рамките на това Народно събрание да бъде излъчено редовно правителство. Простите изчисления показват, че без участието на една от първите две партии – „Има такъв народ“ и БНТ няма как да бъде съставен кабинет. На всичкото отгоре и от ДПС го раздават сърдити, че между тях и останалите така наречени партии на протеста е поставена червена разделителна линия от БСП. От Демократична България също са по-скоро да не подкрепят правителство, предложено от БСП. Така през следващата седмица трябва да се случи чудо, за да се излезе от политическата криза без поредни нови парламентарни избори, които ще са трети за годината – абсолютен европейски рекорд в най-новата история на Стария континент.

Според Трифонов би било добре президентските и парламентарните избори да са в един ден, за да не се харчат пари. „Необходимо е да има мъдрост, морал и смирение на фона нашите задължения. Има сериозно разминаване между очакванията на хората и реалността в самата политическа система, в която аз съм отскоро. Българските политици все още не са адекватни на желанията на суверена“, заяви Слави и допълни, че е невъзможна колаборация с ГЕРБ и ДПС. БСП била по-компромисен вариант заради поведението й напоследък.

По време на цялото си интервю пред БНТ Трифонов даде да се разбере, че другите трябвало да му повярват, за да се свърши една работа. „Аз водих разговорите с Христо Иванов и Мая Манолова в моя офис. Попитах ги какво искат, но Христо Иванов беше категоричен, че няма да подкрепи наше правителство.“

Трифонов декларира, че е автономен и няма зависимости. „Няма никой, който да стои зад „Има такъв народ“ освен неговите гласоподаватели. Партията бе създадена след референдума. Аз съм гарантът на тази партия. Втрещих се, когато Татяна Дончева каза по телевизията, че зад нашата партия стои Маджо. Това са хвърлени неща в публичното пространство, за да уязвяват и да няма правителство на ИТН.“

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html