четвъртък, 9 май 2024 г.

Приеха актуализацията на бюджета, ГЕРБ против, ДПС се въздържаха

 

Със 130 гласа “за”, 45 – “против” и 20 “въздържал се” на първо четене депутатите приеха актуализацията на държавния бюджет за тази година, предложен от служебния кабинет. ГЕРБ гласуваха против, а ДПС се въздържаха. ИБГНИ, ИТН и ДБ подкрепиха актуализацията.

Приетият актуализиран бюджет позволява увеличаване на разходите с 1,25 милиарда лева. 400 милиона лева подкрепа за бизнеса, над 220 милиона за социална подкрепа, 200 милиона за мерки в областта на здравеопазването, 133 милиона за провеждане на избори през 2021-ва година.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков попита кой ще носи отговорност след две седмици, защото “между първо и второ четене още от сега има заявки, че ще завалят серия от предложения, които рискуват да направят първата стъпка към финансовата криза”.

От ДПС се усъмниха, че актуализация на бюджета се прави по под модела “джипката”, каза Йордан Цонев“.

Мая Манолова от “Изправи се, БГ! Ние идваме!” посочи, че парите, които са събрани от българските граждани, трябва да бъдат върнати обратно на българските граждани. Тошко Йорданов от “Има такъв народ” каза, че техни експерти ще работят точно в тази посока, за да не може кабинетът, който и да е той, да харчи парите на хората както си иска, твърдейки, че се бори с коронакризата и облагодетелствайки някакви хора”.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html