сряда, 8 май 2024 г.

Рашков и Гешев се обвиняват за охраната на главния прокурор

Вътрешният министър Бойко Рашков и главният прокурор Иван Гешев продължават медийните престрелки помежду си. Първо Рашков обяви в парламентарната комисията по правни въпроси, че има случаи, при които по указание на „политическия ръководещ субект“ се казва на ДАНС да напишат „фалшиво сведение за опасност“, визирайки и основанията за охрана на настоящия главен прокурор. Иван Гешев контрира пред „24 часа“ : Лъжа!

Рашков обясни, че главният прокурор се охранява веднъж от Бюрото за защита, втори път – от НСО, тъй като службата охранява периметъра на резиденция „Бояна“, в която се намира жилището, наето от Иван Гешев от държавата. Третата служба е 6-РУ на МВР, след сключено споразумение между прокуратурата и МВР, полицейски екипи да патрулират от външна страна на резиденция „Бояна“ и да следят за съмнителни лица.

Според вътрешния министър има случаи, при които по указание на „политическия ръководещ субект“ се казва на ДАНС да напишат „фалшиво сведение за опасност“ и се назначава охрана за срок от шест месеца. По думите на Рашков, след изтичане на този срок не се прави истинска проверка дали все още са налице такива данни за заплаха. „Няма разследване за кюлчета и за Мата Хари, Вие си затваряте очите за едно, а си ги отваряте за друго, добави той. По този начин охрана се назначавала и на лица, които не са били в държавния апарат.“

„От Вас разбирам какво е говорил служебният вътрешен министър, но, както обикновено, голяма част от неговите твърдения не отговарят на истината“ – така лаконично Иван Гешев коментира пред онлайн изданието на в.“24 часа“ думите на Бойко Рашков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html