сряда, 8 май 2024 г.

Бивши МВР министри: С кадрите се разчистват политически сметки

Христо Терзийски и Младен Маринов, сн. БГНЕС Архив

Министрите на вътрешните работи от времето на ГЕРБ Христо Терзийски и Младен Маринов излязоха с позиция в социалната мрежа Фейсбук относно кадрите с полицейско насилие по време на протестите от миналото лято. Двамата бяха нарочени за отговорни за ескалацията на напрежението.

Младен Маринов обяви, че ще съди всички, които твърдят, че е укривал данни за извършено престъпление, а Христо Терзийски призова да се разследват и случаите на насилие срещу полицаи.

Кадрите на полицейско насилие над протестиращи от 10 юли миналата година бяха разпространени в петък от депутата Николай Хаджигенов, след като случайно били открити в чекмедже в МВР. Хаджигенов и служебният вътрешен министър Бойко Рашков бяха заподозрени, че използват видеоматериала за разчистване на политически сметки. Лидери на повечето политически сили обаче поискаха да се търси отговорност за полицейското насилие.

„Народни представители и лица, които твърдят, че съм укривал данни за престъпления в качеството ми на вътрешен министър, ще трябва да докажат тези свои твърдения пред българския съд. Призовавам разпространените в петък от временната парламентарна комисия видео кадри да не бъдат използвани за нагнетяване на политическо напрежение и омраза в българското общество“, пише в позицията си Младен Маринов.

„Подадох оставка като вътрешен министър на 24 юли 2020 година. Само 3 дни по-късно – на 27 юли 2020 г., новият вътрешен министър обяви пред медиите резултатите от приключилата вътрешна проверка, взетите дисциплинарни мерки (включително, една от които е с негов акт), както и, че материалите са изпратени по компетентност на прокуратурата“, уточняват Младенов, който сега е депутат от ГЕРБ.

Христо Терзийски се обръща към лидерите на политическите формации в България и депутатите в парламента с призив този случай „да не бъде използван за разчистване на сметки с политическите опоненти и за сеенето на раздори в обществото“.

„Нека този случай да не бъде използван за разчистване на сметки с политическите опоненти и за сеенето на раздори в нашето общество! Нека както се разследват справедливо случаите на превишаване и злоупотреба с полицейски правомощия, така да се разследват и случаите на насилие срещу български полицаи“, настоява Терзийски.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html