четвъртък, 9 май 2024 г.

Тръмп обвини Байдън, че бяга от Афганистан

Доналд Тръмп разкритикува президента Джо Байдън за сложната ситуация в Афганистан. „Той бяга от Афганистан, вместо да следва плана, който администрацията му е оставила за него. План, който защитава нашия персонал и имущество, и също така гарантира, че талибаните нямаха представа, че ще поемат нашето посолство или да осигури база за нови атаки срещу САЩ “, се казва в изявление на бившия държавен глава.

Според Тръмп талибаните вече не се страхуват и не уважават САЩ. „Какъв срам ще бъде, когато талибаните вдигнат знамето си над посолството на САЩ в Кабул. Това е пълен провал поради слабост, некомпетентност и пълна стратегическа непоследователност“, подчертава Тръмп.

Служители от посолството на Съединените щати в Кабул са напуснали града тази сутрин с шест големи военнотранспортни самолета.

А междувременно стана ясно, че талибаните са поели контрола над град Джалалабад, административен център на провинция Нангархар в Източен Афганистан. Според служител на администрацията, цитиран от световните агенции, „сблъсъци не се провеждат в Джалалабад сега, защото губернаторът се е предал на талибаните“. Градът е предаден, за да се спаси животът на цивилни.

Талибаните поеха контрола над всички ключови градове в Афганистан с изключение на столицата Кабул. Президентът Ашраф Гани е изправен пред избор да избяга или да се бори докрай за задържане на столицата, коментира Би Би Си.

Повече от 250 000 души от страната са потърсили спасение в Кабул, откъдето пък западните държави се опитват да евакуират своите граждани.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html