четвъртък, 9 май 2024 г.

Още депутати отказват подкрепа за кабинета на Има такъв народ

Мария Капон, сн. БГНЕС Архив

Представителите на Единната (ЕдНП) народна партия, които са част от парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ) – Мария Капон и Арман Бабикян – няма да подкрепят проектокабинета на „Има такъв народ“, съобщи пресцентърът ЕдНП.

Като мотив се посочва, че „липсата на споразумение, в политически план не дава гаранции за последователна политика за изваждане на България от модела на едноличната власт“.

По-рано стана ясно, че ИБГНИ очаква формацията на Слави Трифонов да внесе промени в проектокабинета си до гласуването, което евентуално ще бъде в сряда. Съобщението направи пред БНТ заместник-председателят на коалицията Николай Хаджигенов.

„Би трябвало да инициират разговори и да предприемат драстични промени. Има различни възможности, въпросът е дали има желание. От публичното приказване на хора от ИТН не виждам такова желание. Единственото нещо, което виждаме, е желание за собствена форма на авторитаризъм, което някак не кореспондира с идеите на промяната, на демокрацията. Как ще градим демокрация с еднолични решения и ще стане моето, защото ще стане моето, защото съм най-голям“, каза Хаджигенов.

Той допълни, че не се сеща за „нито една причина Петър Илиев да бъде бутан на какъвто и да било обществен пост“. „Макар че добре стана, че настояват за него, защото се видя, че такъв човек и такъв тип кандидатура е напълно несъстоятелна“, отбеляза Николай Хаджигенов.

Днес парламентарната група на ИБГНИ се събира на заседание, за да вземе решение за гласуването си в пленарна зала.

Междувременно стана ясно, че депутатът от АБВ Владимир Маринов, който е част от ПГ на „БСП за България“, може да гласува различно от общото решение на групата, ако въпреки желанието за стабилно правителство и работещ парламент, от „Има такъв народ“ не направят персонални промени в предложения от тях кабинет. Това стана ясно от думите на председателя на партия АБВ Румен Петков.

Възраженията са срещу номинацията на Петър Илиев за вицепремиер и министър на вътрешните работи заради ангажиментите му като почетен консул на Барбадос.

„Чии интереси ще отстоява това лице – първо, към държавата Барбадос, където има писмен ангажимент, или на Република България, която той има претенциите да ръководи. Такъв типаж е абсурден като участие в правителство“, каза Румен Петков.

БСП все още не са взели окончателно решение дали ще подкрепят проектокабинета, след като Националният съвет на партията реши разговорите да продължат. Потвърдиха, че за тях са важни не постовете, а политиките, които биха могли да залегнат в общо споразумение.

От „Демократична България“ пък обявиха, че решение ще бъде взето от колективните им органи, но кога точно ще стане това засега остава неясно.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html