четвъртък, 9 май 2024 г.

Гърция остава в огнен капан, пожар тормози столицата Атина

сн. Ройтерс

Властите в Гърция продължават да се борят с пожарите обхванали почти цялата страна. С кораб евакуират местни жители и туристи от горящите райони. В гасенето на пожарите се включи армията и огнеборци от шест държави.

Огънят на места е толкова силен, че е невъзможно да се овладее, докато не изгори всичко наоколо, казват пожарникарите.

Прекъснато е движението по магистралата Атина-Ламия. С активни огнени фронтова са област Атика, остров Евия, Пелопонес, Месиния.

Температурите рязко се понижиха, но силният вятър променя посоката на пожарите и разпалва нови огнища, съобщиха огнеборците.

Властите непрекъснато евакуират хора, които се намират в близост до рискови райони. Изпращат съобщения и на чуждестранните туристи за висок риск от пожари.

Изключителна тежка нощ изкараха и пожарникарите в района на столицата Атина и жителите на засегнатите северни райони на област Атика, съобщават гръцките медии.

Пожарът в северното атинско предградие „Варибомби“ се разгоря отново преди малко и застрашава близката планина Парнита. Вече горят къщи в предградието „Агиос Стефанос“. Застрашен и археологически обект наблизо.

Късно снощи пожарът премина магистралата Атина-Солун и се насочи към градчето Оропос. Превантивно са евакуирани няколко селища в региона.

Властите съобщиха, че са задържани трима души в Атика, Каламата и Фокида за опит за подпалване на пожар.

В помощ на гръцките пожарникари, в страната пристигнаха 100 техни румънски колеги и техника. Това е и първата чуждестранна мисия на румънски огнеборци, информират гръцките медии.

Общо за страната за последното денонощие са възникнали близо 100 нови огнища. Над 150 са горските пожари, с които се бориха екипите, съобщи на извънреден брифинг заместник-министърът за защитата на гражданите Никос Хардалиас.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html