понеделник, 6 май 2024 г.

Има сделка между Великобритания и ЕС

Постигната е търговска сделка между Великобритания и Европейския съюз, съобщиха световните агенции. Договорът включва безпрецедентни клаузи за нулеви мита или квоти за всички стоки, а също така механизми за бъдещо уреждане на различни въпроси в множество сфери – от авиацията и транспорта до ядреното сътрудничество и енергетиката.

Очаква се тази вечер Борис Джонсън да направи обръщение към нацията, на което да обяви, че е сключил сделка с Европейския съюз. Според изданието на Бъдни вечер британският премиер трябва да обяви, че е постигнал споразумение за търговските отношения със Съюза след BREXIT на 31 декември. Великобритания и ЕС са постигнали напредък по разрешаването на най-спорните въпроси, включително правата за риболов и мерките за „равни условия“, насочени към предотвратяване на нелоялна конкуренция.

 

Великобритания прекрати 47-годишното си членството в ЕС на 31 януари 2020 година. след референдум, на който малко над 50% гласуваха за прекратяване на евроинтеграцията. Но държавата остана в единния пазар и митническия съюз за 11-месечен преходен период до 31 декември тази година, който временно позволи да продължат свободното движение и безпрепятствените търговски потоци.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html