вторник, 30 април 2024 г.

Патриарх Неофит: В тази пресветла нощ изгрява надежда за целия човешки род

Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит оглави празничната служба на Бъдни вечер в катедралния храм „Св. Александър Невски“ .

В очакване на Рождество Христово Божият храм и тази година ни призовава към молитва и блгодарение за радостната вест, съгравяща вече 2000 години човешките сърца, каза в словото си за Рождество Христово патриарх Неофит.

Денят на Христовото Рождество е ден на светлина и радост, на надежда и упование, ден за осъзнаване на най-висшето и последно предназначение на човека: да стане бог по благодат. Ден, в който макар и все така заобиколени от болката, страданието и смъртта, ние с вяра, непосрамена надежда и богопросветен ум прославяме живота. Това се казва в Рождественското послание на патриарх Неофит.

Патриаршеското и синодално рождественско послание е подписано от патриарх Неофит и от всички 14 митрополити.

„Нека нищо да не смущава радостта ни днес, защото в тази пресветла нощ изгрява надежда за целия човешки род. Нека временните трудности и изпитания не подкопават вярата ни, но да преминаваме през тях с твърдост и с благодарност към Бога за всичко, с кротост и смирение пред Божията воля, защото живеем ли или умираме, Господни сме. Благодатта и мирът на раждащият се днес богочовек Господ Иисус Христос да бъдат с всички нас. Благословена да бъде празничната трапеза на Бъдни вечер във всеки дом. Честито Рождество Христово!“, завърши посланието си патриарх Неофит.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html