вторник, 7 май 2024 г.

НАП от приходна агенция става и разходна

Затворените бизнеси ще кандидатстват пред НАП за помощ

Националната агенция по приходите (НАП) ще осъществя процедурата по подбор на проектите, по които ще могат да кандидатстват фирмите засегнати от временните противоепидемични мерки и тези, които преустановиха дейност заради заповедите на министъра на здравеопазването. Министърът на икономиката Лъчезар Борисов обеща, че със 156 милиона лева оборотен капитал ще се финансират микро и малките предприятия заради Covid-19.

Приемането на документи за кандидатстване, обработката и изплащането на помощта се предвижда да се извършва от Национална агенция по приходите изцяло по електронен път. Заложени са изключително кратки срокове за подаване на проектни предложения – две седмици и за предоставяне и плащане впоследствие – от една седмица.

Правителството осигури и 56 милиона лева, които ще се разпределят като помощи на туроператорите и туристическите агенти. Те ще получат 4% от декларирания годишен оборот за 2019 година, обясни вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Предприятията с основен предмет на дейност в сферата на туроператорската и туристическата дейност са малко над 1 600 и ще бъдат частично подпомогнати с безвъзмездна финансова помощ в размер на 4 процента от оборота им без ДДС за 2019 година.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html