неделя, 5 май 2024 г.

Николай Младенов става специален пратеник на ООН за Либия

Николай Младенов ще бъде назначен за специален пратеник на Обединените нации за Либия. Съветът за сигурност на ООН одобри това предложение на генералния секретар Антониу Гутериш, съобщиха дипломати, цитирани от Ройтерс.

Младенов поема поста Гасан Саламе, който през март се оттегли като специален пратеник за Либия заради стреса. Норвежецът Тур Венесланд,  който през последните 5 години беше посредник на ООН между Израел и палестинците, ще заеме мястото на Младенов,

С тези назначения се слага край на месеци на препирни между членовете на съвета, предизвикани от натиск на САЩ пратеническата роля за Либия да бъде поделена така, че един човек да оглавява политическата мисия на ООН, а друг да се съсредоточи върху посредничеството в конфликта. През септември Съветът за сигурност прие предложението, но Русия и Китай се въздържаха, отбелязва Ройтерс.

Николай Младенов започва политическата си кариера в СДС, където до 2005 г. е заместник-председател и говорител. През 2007 – 2009 г. е депутат в Европейския парламент от ГЕРБ. В първото правителство на Бойко Борисов е министър на отбраната (юли 2009 – януари 2010), а след това – министър на външните работи до края на мандата на правителството на 13 март 2013 г.

През август 2013 г. е назначен за специален представител на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун за Ирак и за ръководител на мисията на ООН там. През февруари 2015 г. е назначен за специален координатор за Близкоизточния мирен процес от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

Негов кум е премиерът Бойко Борисов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html