понеделник, 6 май 2024 г.

Фонд „Земеделие“ развързва кесията в края на годината

Близо 3 милиарда лева са отишли за финансиране на българските земеделци тази година
Над 700 милиона лева ще изплати Държавен фонд „Земеделие“ на българските фермери по схемата за директни плащания на площ. Това е най-голямото плащане към земеделците за годината. Те ще получат по 21 лева на декар, с 2 лв. повече от 2019 г. Сумата, която Фондът изплаща, е по-висока от миналогодишната заради прехвърлените от бюджета на Програмата за развитие на селските райони за догодина 140 милиона лева. Целта е българските фермери да бъдат подкрепени заради кризисната година, белязана от суша и пандемия, като авансовото използване на пари от следващия бюджет няма да се отрази на сумите за догодина, гарантира изпълнителният директор на фонд „Земеделие“ Васил Грудев.
Плащането няма да се отрази и на бюджета на Програмата за селските райони, защото Европейската комисия отпусна допълнителен бюджет, т.нар. „Следващо поколение Европа“, в който вече са постъпили над 260 милиона евро за развитие на селските райони.
На 21 декември се планира и изплащане на средствата по мярка 13 от програмата – плащания за необлагодетелствани райони. Там има 31 хиляди бенефициенти, до които ще достигнат около 90 милиона лева.

Над 3 милиарда лева ще бъдат изплатените субсидии през 2020 година от фонд „Земеделие“, което е най-големият финансов ресурс в 25-годишната история.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html