четвъртък, 2 май 2024 г.

Японец ще кара във Формула 1

Тимът на Алфа Таури потвърди официално, че Юки Цунода ще се състезава за отбора от Фаенца през сезон 2021 във Формула 1.

Цунода е част от програмата за млади пилоти на Ред Бул и Хонда и завърши трети в тазгодишния шампионат на Формула 2.

Така 20-годишният състезател от Канагава, Япония получи суперлиценз. Той спечели японската Формула 4 през 2018 г. След това се премести в Европа, където кара в новосформирания шампионат Формула 3. Завърши сезона девети с три подиума и една победа. През 2020-а вече бе във Ф2, където взе 7 подиума и 3 победи.

За последен път японски пилот се е състезавал във Формула 1 в Гран при на Абу Даби през 2014 г. – Камуи Кобаяши.

„Ред Бул следи кариерата на Юки от доста време и съм сигурен, че той ще е страхотно попълнение за тима“, каза шефът на Алфа Таури Франц Тост, цитиран от Clubs1. „Тази година във Ф2 той демонстрира комбинация от състезателна агресия и добри технически познания. По време на теста му на „Имола“ през ноември, когато кара болид от 2018 г., времената му по време на състезателната симулация бяха постоянни, отбеляза прогрес в рамките на деня и даде на инженерите ни полезна обратна информация. Освен това работата му с хората на Хонда бе безпроблемна, което със сигурност помага. На теста в Абу Даби тази седмица доказа, че се учи бързо и е готов за стъпката към Формула 1.“

От своя страна Юки каза, че като при повечето автомобилни състезатели и неговата цел винаги е била да се състезава във Ф1.

„Осъзнавам, че ще нося надеждите на много японски фенове догодина и ще се постарая да свърша максимално добра работа и за тях.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html