понеделник, 6 май 2024 г.

Споделеното пътуване – разрешено и без санкции

Споделеното пътуване, което много българи използват, за да се придвижат по пътищата у нас, няма да се наказва, решиха депутатите. Няма да се приема като икономическа изгода и ако участниците в споделеното пътуване заплащат горивото.

През ноември Парламентът подкрепи президентското вето върху текста. В мотивите на държавния глава беше записано, че не оспорва обществената опасност от нерегламентираните превози, но смята, че не са уточнени критериите за разграничаване на това нарушение от така нареченото споделено пътуване. Така законът се върна за ново обсъждане. От мнозинството внесоха поправки. Наказанието „затвор“ до 10 години за нерегламентиран превоз беше намалено на до 5 години като се добави и изискване нарушението да е извършвано  системно. От бранша обаче не останаха доволни и излязоха на протест.

Причини за ветото станаха също така и мотивите, че няма как и в Наказателния кодекс, и в Закона за автомобилните превози да бъде предвидено наказание за едно и също нещо. Другите притеснения бяха, че при споделеното пътуване, под наказателно преследване ще попаднат всички, чрез текста, в който се определя понятието „икономическа изгода“, „срещу заплащане“ или „търговска дейност“.

Депутатите одобриха промените в Закона за изменение и допълнение на Кодекса на търговското корабоплаване, като БСП подкрепи текстовете, а депутатът Георги Свиленски посочи, че управляващите са се вслушали в съветите на президента и опозицията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html