вторник, 7 май 2024 г.

През 2020 г. 387 журналисти са били задържани по света

387 журналисти са били задържани по света тази година заради това, че са упражнявали професията си. Това е равносметката на неправителствената организация „Репортери без граници“, цитирана от Франс прес. Миналата година броят на задържаните журналисти е бил почти същият – 389.  

Китай си остава страната с най-много задържани журналисти (117), следвана от Египет (30), Саудитска Арабия (34), Виетнам (28) и Сирия (27).

„Броят на задържаните по света журналисти си остава на едно исторически високо ниво“, посочва неправителствената организация.

Жените журналисти също не са пощадени, подчертава генералният секретар на организацията Кристоф Дьолоар. Според неин доклад 42 от тях са лишени от свобода срещу 31 през миналата година. От тях 4 са в Беларус, център на безпрецедентна репресия след преизбирането на президента Александър Лукашенко.

Нараснали са и арестите на журналисти, свързани с коронавирусната криза. 14 журналисти, отразявали информации за пандемията са все още зад решетките, от които 7 са в Китай. Извънредните закони или мерките за спешни действия, приети в повечето страни, за да се възпре пандемията, са допринесли за задушаване на информацията, подчертават от  „Репортери без граници“.

Най-малко 54 журналисти са държани за заложници в Сирия, Йемен и Ирак, а четирима се водят за изчезнали през изминалата година. Те са от Близкия изток, субсахарска Африка и Латинска Америка.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html