понеделник, 6 май 2024 г.

Почина Жерар Улие

Краят на 2020 година се очертава като един от най-черните периоди за футбола в последно време. След смъртта на Диего Марадона и Паоло Роси, си отиде още едно голямо име – Жерар Улие.

Бившият треньор на ПСЖ, „Ливърпул“ и националния отбор на Франция е починал тази нощ на 73-годишна възраст след операция на сърцето в Париж, съобщава френското радио RMC.

През 2001-ва Улие донесе знаменития требъл на „Ливърпул“, когато изведе тима до трофеите за ФА Къп, Купата на лигата и Купата на УЕФА. Двукратен шампион е на Франция – веднъж с ПСЖ и веднъж с „Олимпик“ (Лион).

За последно Улие бе начело на „Астън Вила“ за един сезон – 2010/11, когато финишира на деветото място. След края на кампанията клубът и френският специалист се разделиха по взаимно съгласие, а оттогава Вила не е завършвал по-високо от 15-ата позиция.

През юли 2012 г. той пое футболния сектор в „Ред Бул“, отговаряйки за австрийския „Ред Бул“ (Залцбург), германския РГ (Лайпциг) и американския „Ню Йорк Ред Булс“, както и за вече несъществуващите футболни академии на компанията в Бразилия и Гана.
Само преди месец Улие стана технически директор на женския футболен клуб „Олимпик“ (Лион).

В спомените на българските фенове той винаги ще бъде свързван с датата 17 ноември 1993 година. Именно той бе селекционер на Франция във великата за нас вечер на “Парк де Пренс”, в която националите ни шокираха “петлите” в края с 2:1, за да се класират за САЩ’94.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html