понеделник, 6 май 2024 г.

Има сделка! Полша и Унгария се отказаха от ветото върху бюджета на ЕС

Средствата от възстановителния фонд няма да дойдат преди лятото – EURACTIV BULGARIA

Варшава и Будапеща се отказаха от ветото върху европейския бюджет и фонда за възстановяване на обща стойност 1,8 трлн. евро. Двете страни изпаднаха в изолация, след като първоначално обявиха, че ще наложат вето заради обвързването на европейските средства с върховенството на закона. Малко по-рано тази вечер президентът на Европейския съвет Шарл Мишел обяви на на среща на евролидерите в Брюксел, че е постигната договореност с Полша и Унгария.

„Сделка за МФФ (многогодишна финансова рамка или седемгодишния бюджет – бел. ред.) и Възстановителния фонд! Сега можем да започнем с прилагането и да изградим наново икономиките си – написа Мишел в Туитър. – Знаковият ни пакет за възстановяване ще ускори зеления и дигитален преход.“

Още вчера се появиха първите знаци, че Виктор Орбан и Матеуш Моравецки са склонни на компромис. Според влиятелни европейски медии двамата премиери са получили гаранции, че условието за върховенството на закона няма да се прилага дискриминационно. Според други източници Европейската комисия е направила компромис, като се е съгласила спирането на еврофондовете да става само след решение на Европейския съд.

„Ел Паис“ нарича постигнатия компромис брошка на ревера на германското председателство на Съвета на ЕС в момент, когато германският канцлер Ангела Меркел за последен път е на Европейски съвет в качеството на лидер на страна председател, тъй като няма да е кандидат за канцлер на следващите избори в края на септември 2021 г.

„Германия работи усилено, за да изглади различията и да намери решения за тревогите на Полша и Унгария, докато по същото време утвърди механизма за върховенство на закона така, както е договорен с Европарламента“, каза Меркел при пристигането си на срещата, предава думите ѝ „Ройтерс“. Малко преди това тя нарече днешната среща „момент на истината“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html