понеделник, 6 май 2024 г.

Хакери удариха Агенцията по лекарствата, бави се разрешението за ваксините

Европейската агенция по лекарствата (EMA) стана жертва на кибератака, властите в Нидерландия вече разследват инцидента, защото в момента Агенцията спешно разглежда издаването на разрешения за няколко ваксини срещу Covid-19. Предполага се, че хакерите се опитват да повлияят върху резултатите от изпитанията на различните ваксини, за да получат разрешение за ползване на територията на Европа.

В момента ЕМА тества няколко ваксини срещу коронавирус. Окончателното решение за условно разрешение за ваксината на „Pfizer/BioNTech“ ще бъде обявено най-късно на 29 декември, а решението за ваксината на „Moderna“ до 12 януари. В Агенцията също така разглежда разработените ваксини от Оксфордския университет и „AstraZeneca“, както и „Johnson & Johnson“.

Киберпиратство, свързано с пандемията

Кибератаката срещу базираната в Амстердам Европейска агенция по лекарствата идва след поредица от предупреждения от хакери, които реагират на наложените от различните страни ограничения, свързани с пандемията Covid-19. Лондон обвини руски хакери, свързани с Кремъл, че през юли са атакували лаборатории, изследващи ваксини Covid-19. Киберпрестъпниците са се опитали да „хакнат“ няколко фармацевтични компании, разработващи ваксини като „Johnson & Johnson“, „Novavax“, „AstraZeneca“ и няколко южнокорейски лаборатории. Испански лаборатории също се оплакаха, че е имало опити за пробив в системите им от китайски киберпрестъпници.

Отделно, IBM разкри миналата седмица, че поредица от кибератаки са били насочени към веригата за доставка на ваксини срещу коронавирус. Генералната дирекция за „Данъчно облагане и митнически съюз“ – дирекция към Европейската комисия, е била една от целите на тези атаки.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html