понеделник, 6 май 2024 г.

Турция забрани руските ваксини, купи 50 милиона дози от Китай

Турция няма да купува руски ваксини срещу Covid заради несъответствията в нормите GLP. Това са резултатите от лабораторните изследвания – Министерството на здравеопазването в Турция посочи, че поради същите причини Световната здравна организация отказва да получи ваксината, както и страните от Европейския съюз. Кремъл веднага реагира и обяви, че ваксината „Спутник 5“ е надеждна и мощна.

„Това е аденовирусна ваксина. Русия не съответства на нормите и светът не може да я купи. Ние също не може да издадем лиценз за нейното използване. Тя не влиза в нашата сфера на интереси“, заяви здравният министър на Турция Фахредин Ходжа пред вестник Haberturk.

Според изданието Русия е предложила 100 милиона дози на Турция. Първоначално Анкара прояви интерес и дори започна изследванията на „Спутник 5“, които стигнаха до трети етап. Впоследствие обаче здравните власти решиха да се откажат. В същото време стана известно, че Турция ще закупи 50 милиона дози китайска ваксина. Условието е първоначално ваксините да са безплатни, а ако покажат добри резултати, ще бъдат заплатени, и то на части. Турция е силно пострадала от коронавируса. В страната са регистрирани 894 000 случая, починали са над 15 000 души.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html