вторник, 7 май 2024 г.

Антония Първанова или Тони Фарма пак се бута в голямата игра

Позабравената бивша царска депутатка, след това и евродепутатка  д-р Антония Първанова напористо напомня за себе си, откакто се вихри епидемията с коронавируса. Почти всяка седмица тя е в една телевизия или гласът и звучи по някое радио.

 

Първанова не е вирусолог, не е и микробиолог, но яростно  се противопоставя на свои колеги от тези специалности, които препоръчват спазването на мерките по време на пандемията. Вярно, тя е лекар, но след като се дипломира по медицина във Варна, е изкарала курсове по „Здравен мениджмънт“ пак във Варна, „Обществено здраве“ в Маастрихт, Нидерландия и „Здравна политика“ в Англия и работи като педиатър, експерт и изследовател в областта на управлението на здравеопазването.

А зад тези като нея, които са против мерките, стоят определени политици и партии. Дали пък лекарката от Добрич не мисли отново да се набута в голямата политика, след като изхвърча от нея преди 4-5 години?

„Извинявайте, моята специалност е педиатрия, не е психиатрия“, заяви преди 10 години д-р Първанова, когато кандидатката на ГЕРБ Румяна Желева се провали при избора за еврокомисар. За което тя обвини Първанова, която бе евродепутат, че е действала зад гърба, което си беше самата истина.

Нещо повече – Антония Първанова е подливала вода и на следващия ни кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева, съобщиха нейни български колеги. Затова алармираха и от партии, представени в Европейския парламент. Първанова тайно подготвяла евродепутати либерали с неудобни въпроси към Кристалина, чието изслушване в Европарламента предстои. Целта на натиска от страна на Първанова била отново да бъде окепазен нашият кандидат за еврокомисар и по този начин да се изложи правителството на Бойко Борисов.

Антония Първанова се оказа обаче най-влиятелният български евродепутат. След нея се нареждат Мария Неделчева от ГЕРБ и социалистът Ивайло Калфин. Това показва анализ на Votewatch.eu от 14 юли 2011 г.

Най-незабелижими в тази класация са Кристиан Вигенин от БСП и Емил Стоянов от ГЕРБ.

„Антония има такава енергия, че може да замести спрените блокове на АЕЦ „Козлудуй“, ако бъде включена“ каза навремето по нейн адрес председателят на царисткото народно събрание проф. Огнян Герджиков. Известно е, че професорът разбира от жени, а за Антония не е тайна, че действа някак си особено на мъжете. Готови да го потвърдят – достатъчно.

Първанова бе председател на НДСВ за две години, когато партията наброяваше един файтон хора.

Царят-премиер с две от любимките си – Антония Първанова и Меглена Кунева. Снимка Интернет

В 39-то Народно събрание тя минаваше за една от красивите царистки. Но и като лобист за една фирма за произвоство на лекарства, което и донесе прякора „Тони Фарма“.

Антония Първанова се оказа най-богатата от царските депутати в началото на мандата на 36-ия парламент, сочи справка от 1 декември 2001 г. Тя притежава апартамент от 224 кв. м в Добрич на стойност 40 000 лв. и 1/3 от апартамент от 70 кв.м в Добрич на стойност 16 000 лв. Тя има 240 000 британски лири в банка и 10 000 британски лири в брой. През миналата година е получила 262 000 лв. по трудови договори с различни чуждестранни университети и 45 000 лв. от консултантски услуги.

В разходите Първанова е посочила, че е похарчила 2400 лири за обучение, 4200 лири за обучение на дъщерите си Лора и Блага. Вписала е 700 лири разходи за GSM, 600 лири за членски внос и по 1100 лири на месец за други разходи.

Тя така и не обясни откъде са тези 240 000 британски лири, което стана обект на доста спекулации и неприлични предположения

Миналата седмица Първанова заяви: „Попаднах на доста случаи, при които още при първите симптоми хората получаваха рецепта с два антибиотика и кортикостероид“. Тя даде пример с премиера Бойко Борисов, който е изглеждал така, сякаш при лечението му е било прекалено с кортикостероиди.

Това предизвика остра реакция от страна на българската лекарка Елена Николова, която от 25 години работи във Франция. Ето какво написа тя във Фейсбук:

„Днес се събудих отново с доктор Антония Първанова в ефира на БТВ. Не знам с какво се чувства тя призвана да раздава щедро мнения по национални медии, които кардинално противоречат на консенсусите за лечение на световни експертни СЪВЕТИ (медицината е плуридисциплинарна наука). Уморително е това поведение на “едно си баба знае, едно си баба бае” и друг е въпросът, в момент, в който медиците изнемогват и умират на работните си места, как други държат непременно да си разходят грима и тоалета в тв студията. Чухме отново, че схемите на лечение са “тотално грешни”. Боже, как може да лекуваме с антибиотици вирусна инфекция, нищо, че CRP расте, температурата хвърчи или болният се дави в кашлица.

Защо ли трябва да вярваме и прилагаме централизирано лечение, предложено от интернисти, инфекциолози, вирусолози, алгоритъм, като един експерт по “обществено здраве”, политик, не практик ( който сведе всичко пак до политика в интервюто), мисли много по-ефикасно от всички тях. Еврика!

Стана дума и за кортикоидите, с които Премиерът Boyko Borissov е бил натъпкан до степен да развие фациес луната (окръглено като луна лице). Дали колежката си е дала труда да провери точните дози на кортикоида по директиви на МЗ (ако такъв орган изобщо съществува за нея и не е някаква шашмалогия, търсеща как да интоксикира и умори населението с ваксина, за разлика от нея самата).

На всеки редови лекар е известно, че кортикостероидите са МОЩНИ противовъзпалителни средства, които не предизвикват оток, дори обратно, освен в случаите, в които човек не се тъпче със сол и захар, като ги приема.

Фациес луната е израз на хроничен хиперкортицизъм, при който има висока продукция на хормон хронично, тоест дълго временно. Фациес луната не е ОТОК, доктор Първанова, а е тип ЗАТЛЪСТЯВАНЕ, но Вие си говорите открай време по спомени, непроверено и откъслечно каквото Ви хрумне, със самочувствието на всезнаеща.

Думата “колегиалност” и лекарска етика очевидно значат за Вас толкова, колкото и “лечение по правила” или препрочитане на учебник.

Вие сте още толкова и опасна за обществото, защото проповядвате днес и отново, за Н-ти път дебелокожо, упорито и безсрамно на хората да не си пият лекарствата и да не изпълняват предписанията на колегите Ви с опит.

И ако действително държите да придобиете такъв, съветвам Ви, мястото не е в телевизиите, а в болниците. Идете в Пирогов, с Вашите знания може би ще Ви вземат за санитар“, заключава лекарката Елена Николова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html