вторник, 7 май 2024 г.

Защо трябва да се внимава с ваксините срещу COVID ?

Uppsala Reports - Restoring invisible and abandoned trials – new podcast  episode

Пиер Доши, главен редактор на The BMJ*

Цяла Америка и почти цяла Европа са вперили поглед във ваксините на Pfizer и Moderna. На пръв поглед резултатите от експерименталните изследвания са великолепни – 95 % ефективност. Но хайде да погледнем в перспектива, защото има някои въпроси, чийто отговори не знаем.

Първо, създателите на ваксините говорят не за абсолютно предотвратяване на болестта, а за понижаване на риска от нея. Второ, резултатите от изследванията се отнасят към вече болни от коронавирус в различна степен. Не е ясно дали ваксината е способна да предотвратява инфекцията и дали тя е ефективна в определени групи хора (например, възрастни с отслабено здраве). До момента тези параметри остават неизяснени. На трето място – ние не знаем нищо за бъдещия ефект от прилагането на ваксината. Дали тя ще ни пази 2, 6 или 12 месеца? Четвърто – децата и хората с отслабен имунитет са били изключени от изследванията. Поради тази причина ние нямаме никакви данни за това как тя ще им подейства.

Още преди време писах, че е много важно да се разбере следното: ваксините ще успеят ли да предотвратяват тежки заболявания от ковид и предаването на инфекцията на хора от високорискови групи. Бързането на двете компании създава впечатление, че собствениците обявяват победа над болестта, без да са стигнали до край в изследванията. Нещо повече, върху Управлението по санитарен контрол в САЩ се осъществява огромен натиск да разреши колкото може по–бързо въвеждането на ваксините. Преди това обаче трябва да се направи напълно независима проверка на препаратите. Това, най-малкото, ще повиши доверието. От друга страна, ще се разкрият допълнителни ограничения за разпространението на ваксината. Ще се знае кои още групи хора не бива да се ваксинират. Хората се нуждаят от още гаранции, че изследванията на двете компании не са били преднамерени, не са били „на сляпо“, само и само да се появят на пазара преди конкурентите.

И в двете фирми признават, че въпросът със страничните ефекти не е напълно изследван. Например, при половината от ваксинираните с Pfizer се установява главоболие, болки в мускулите, треска. В интерес на истината, това се е случило в самото начало на изследванията. Сега Moderna твърди, че 9 %  от доброволците имат мигрена, 10% се чувстват уморени. При Pfizer данните са други – 3, 8% се чувстват много уморени, само 2% изпитват болки в главата.

Има и друг проблем, за който двете компании предпочитат да мълчат. Става дума за прилагането на обезболяващи и понижаващи температурата лекарства, заедно с ваксината. Някои от симптомите на коронавирус могат да се подтиснат с такива медикаменти. Не е ясно колко от доброволците са приемали такива препарати. Но ако се е случило, това променя тотално ефективността от ваксината. Да, вече няма симптоми на ковид, но това не е заради ваксината, а заради обикновените лекарства.

В този смисъл „95% ефективност“ може да се окаже много по-сложно, отколкото изглежда на пръв поглед. А може и да не е. Затова само пълната прозрачност на изследванията и тотална проверка на данните за тях може да ни даде възможност за обосновано решение. Просто двете компании трябва да публикуват данните, нищо повече.

 

*Питър Доши е заместник-редактор в един от най-авторитетните медицински сайтове THE BMJ. Той е доцент в катедрата за фармацевтични изследвания в Университета в Мериленд. Неговите изследвания са в сферата на безопасността и ефективността  на лекарствата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html