понеделник, 6 май 2024 г.

Ердоган използва расисткия скандал в битката си срещу Европейския съюз

Расисткият скандал, който избухна по време на футболната срещу от Шампионската лига между Пари Сен Жермен и Истанбул Башакшехир бързо придоби политическа окраска. Само час след като четвъртият рефер на мача Себастиян Колтеску нарече „черен“ бившия камерунски национал и сега помощник-треньор на турския тим Пиер Уебо,турският президент Реджеп Тайип Ердоган избухна в Twitter:

Нашата страна категорично осъжда расистките обиди, отправени към Пиер Уебо и вярвам, че УЕФА ще предприеме необходимите мерки. Ние сме безусловно против расизма и дискриминацията в спорта и във всички области на живота.

ФК „Ердоган“

Отказвайки да се върнат на терена, докато четвъртият съдия не бъде отстранен от мача, играчите на Истанбул Башакшехир отказаха да продължат мача и в крайна сметка той отложен за сряда вечерта. Историята мълчи дали намесата на турския президент е изиграла роля за това решение. Изказването на толкова високопоставена личност за мач на клубно ниво не е случайно.

Имам Бекенбауер

На първо място, заради връзките му с отбора от Истанбул. Играейки футбол от ранна възраст в квартал Касъмпаша, в европейската страна на Истанбул, Ердоган гордо е носил прякора „Имам Бекенбауер“, защото дели времето си между спорта и посещенията в джамията. Той дори играе известно време като полупрофесионален футболист в „Касъмпаша“, преди да се отдаде на политиката още на 20-годишна възраст. Стадионът на този турски клуб носи името на Реджеп Тайип Ердоган.

Връзките на президента с отбора на „Башакшехир“ са още по-тесни. С прякор „ФК Ердоган“, този отбор от Истанбул, създаден от кметството на града през 1990 година под името „Истанбул Бююксехир Беледиеспор“, беше спонсориран по време на изкачването му до елита на турския футбол през 2014 година от членове на „Партията на справедливостта и развитието“ (ПСР), към която принадлежи Реджеп Тайип Ердоган.

Този ​​клуб е създаден от нулата от партията и и Ердоган, тъй като турският президент, който по-рано беше поддръжник на „Фенербахче“, искаше да има свой отбор, обяснява Селим Кунералп, бивш турски дипломат в Брюксел. „Това решение може да се обясни и с факта, че всички останали клубове се управляват от политически елит, който не принадлежи към партията на Ердоган.

Президентът футболист

Връзките между консервативната ислямска партия и „Истанбул Башакшехир“ са многобройни. France TV Sport припомня, че президентът на клуба Гьоксел Гюмсдаг е съпруг на една от племенниците на държавния глава. Основният спонсор, частната болнична група „Medipol“, се оглавява от личния лекар на Ердоган. И не на последно място – отборът играе с оранжеви фланелки, цвета на ПСР. На 26 юли 2014 година турският президент дори облече екипа на клуба и взе участие в мача на тържественото откриване на новия стадион, разположен в истанбулския квартал Башакшехир, от който взе и името. 3 години по-късно „Истанбул Башакшехир“ участва в Лига Европа, а през 2020 стана шампион на Турция за първи път в историята си и се присъедини към престижната Шампионска лига.

Политиката на Ердоган

В допълнение към проблема с расизма в европейския футбол, на политическо ниво трябва да отбележим и изявленията на Реджеп Тайип Ердоган. В момента Турция е в сериозна конфликт с Европейския съюз. Неговите многократни намеси в кипърски и гръцки териториални води, както и основната му роля във войната в Либия и в конфликта в Нагорни Карабах, карат европейците да настръхват, най-вече Франция.

„Случващото се в Нагорни Карабах и в Средиземно море не е добър знак и въпросът за поведението и рисковете, които предизвиква Турция, се коментира сред европейските партньори, заяви наскоро старши френски дипломат. Въпросът за санкциите срещу Анкара ще бъде повдигнат на Европейския съвет, който ще се проведе в четвъртък и петък в Брюксел.

„Благодат“ за Ердоган

В този изключително напрегнат политически контекст инцидентите около мача ПСЖ – „Башакшехир“ дават на турския президент възможност да критикува Европа по въпроса за расизма. Това е голям успех от гледна точка на образа на турския президент, защото създава впечатлението, че турски отбор, по-скоро този на Реджеп Тайип Ердоган, подкрепя човек, жертва на расизъм от страна на, анализира още бившият дипломат Селим Кунералп. Това е благодат за турския президент, особено след като всички в страната говорят само за това.

Ердоган, който се възползва от възможността да се представи като убиец на „дискриминацията в спорта и във всички сфери на живота“, от 2015 води открита война срещу кюрдското малцинство в Турция и срещу Кюрдската работническа партия, считана от Турция и ЕС за терористична. Историческият пробив на Народната демократична партия в изборите през юни 2015, след който ПСР загуби абсолютното си мнозинство в Парламента, пък прати лидера й Селахатин Демиртас в затвора.

Репресиите над кюрдите

Кюрдите не се разглеждат от турското правителство като етническо малцинство, а като пълноправни граждани. Това не е въпрос на расова дискриминация, а на политическата роля, която кюрдите искат да играят. Това е сепаратизъм, който не се признава от по-голямата част от турското население“, продължава с анализа Селим Кунералп.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html