понеделник, 6 май 2024 г.

Сензационно: Шефът на НСО генерал Емил Тонев печели хонорари като статист в турска комедия

31 юли 2020 година е особено важен ден за полковник Емил Тонев, който става на тази дата новият началник на НСО – специализиран военизиран държавен орган, подчинен на президента, който осигурява охраната на най-важните хора в държавата. Президентът го удостоява с висше офицерско звание бригаден генерал в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, назначава го за шеф на НСО и му пожелава воля и сили за реформиране и модернизиране на службата.

Румен Радев и Емил Тонев

От официалната биография на Емил Тонев липсва прелюбопитен момент, който няма нищо общо с националната сигурност, а е свързан с шоубизнеса, разкрива сензацията  седмичникът „Галерия“. Генералът, който днес носи отговорност за сигурността на първите хора в държавата, каквито са Румен Радев и Бойко Борисов, има впечатляваща изява в турския комедиен екшън „Али Баба и седемте джуджета“ на режисьора Джем Йълмаз през 2015 година. В него той не се превъплъщава в централна роля, каквато може би е трябвало да получи, а е част от масовката. Главните герои са Али Шенай и Илбер, които произвеждат и продават градински джуджета. Но бизнесът им има нужда от реклама, за да се развива, и те се включват в европейски панаир, който се провежда в София, където се забъркват с местния мафиот Борис Манчов. В опита да се измъкнат от кашата, попадат в още по-големи неприятности. Продукцията се снима в София, много от кадрите са на фона на храм-паметника „Св. Александър Невски“, а в актьорския отбор влизат още Явор Бахаров и Фахрадин Фахрадинов. Филмът не печели очакваната популярност, а рейтингът му според IMDb e 6,3, което го определя като треторазрядна лента с бутафорни елементи.

Кадър от филма „Али Баба и седемте джуджета“, бъдещият ген. Тонев е на заден план

Абсурдното е, че по време на снимките Емил Тонев е бил началник на учебния отдел в НСО с чин полковник и зам.-началник на службата. Сериозната му длъжност в една военизирана и секретна служба за сигурност не предполага участие в халтури от такъв тип, коментираха пред „Галерия“ негови колеги. Запознати с делата на НСО предполагат, че изненадващото назначение на Емил Тонев на високия пост се дължи на това, че почти е земляк с президента Румен Радев, който е от Димитровград, а Тонев е роден в Хасково. Други високопоставени покровители през годините са му били Цветан Цветанов, с когото се познават от Националната спортна академия и Станимир Флоров, бивш шеф на ГДБОП.

Цветанов и Флоров са покровители на Тонев

Емил Тонев е двукратен европейски шампион по кикбокс. Може би затова той попада в системата на МВР. Известно време работи в ДАНС, а през 2004 година се прехвърля в НСО. Колегите му твърдят, че няма нито един ден в оперативната работа, а шестнадесетте години в службата е прекарал като типичен чантаджия. Има и такива, които твърдят, че Емил Тонев дори е фалшифицирал трудовия си стаж, за да може да стане зам.-началник на НСО.  Според изискването той е трябвало да има пет години на друга ръководна длъжност, за да заеме поста, но бил натрупал само три. Нашите източници твърдят, че качествата на ген. Тонев като шеф на НСО са спорни, а откакто я е оглавил, назначил в нея свои хора без нужната квалификация. Кумецът му например отскоро е станал началник на учебния отдел.

Кадър от турската комедия

В последните години НСО често попада в епицентъра на различни скандали, но поне не е ставала за смях, твърдят нейни служители. „Сега си имаме шеф с артистична натура, който играе бодигард на бандити в евтин турски филм. Едва ли някой може да ни вземе на сериозно след такъв резил“, коментират служители на НСО.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html