четвъртък, 2 май 2024 г.

Азаренка изпревари Пиронкова за „Завръщане на годината“

Бившата №1 в света Виктория Азаренка спечели приза за „Завръщане на годината“ в традиционната класация на WTA. Припомняме, че сред останалите номинирани в класацията беше и Цветана Пиронкова, която се завърна на корта след повече от 3 годишно отсъствие заради майчинство и още в първия си турнир достигна до 1/4-финалите на US Open.

Беларускинята също направи впечатляващ финал на сезона. Вика спечели трофея от силния турнир в Синсинати (САЩ), а освен това достигна до финала на US Open и на турнира в Острава (Чех). Тя стана една от петте тенисистки, които се класираха на три или повече финала през сезона.

Благодарение на силните си резултати на турнирите в САЩ Азаренка успя да се завърне в Топ 20 на ранглистата за първи път от три години насам. Тя ще завърши годината като №13 в света.

В най-престижната категория – „Играч на годината“ победител стана София Кенин. Звездата на 22-годишната американка изгря ярко на Australian Open, където спечели титлата след драматична победа над Гарбине Мугуруса. През октомври американката достигна до финала на „Ролан Гарос“, където обаче отстъпи пред сензацията Ига Швьонтек.

Кенин спечели и още един турнир – този в Лион, а с достигането си до 1/8-финалите на US Open стана една от едва двете тенисистки през тази година, достигнали до втората седмица на всички турнири от Големия шлем (другата е Петра Квитова).

Всички тези успехи позволиха на Кенин да завърши годината на 4-та позиция в световната ранглиста, което е нейното най-високо класиране до момента.

Отличието при двойките спечелиха Тимеа Бабош и Кристина Младенович. Наградата в категория „Най-прогресиращ играч“ съвсем очаквано попадна в ръцете на Ига Швьонтек. 19-годишната полякиня спечели титлата на Ролан Гарос без изгубен сет.

Надя Подороска пък заслужено триумфира в категория „Новобранец на годината“, а наставникът на Ига – Пьотр Сержпутовски, е треньор №1.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html