вторник, 7 май 2024 г.

Крадец на смешки и вицове от Фейсбук с пиеса в Габрово

Габровският драматичен театър „Рачо Стоянов“ започна нов проект под режисурата на Златомир Молдовански по пиесата „Любовни истории“ на станалия известен с кражбите си на смешки и вицове от Фейсбук Иво Сиромахов. Известният компилатор, който дълги години получаваше заплата като сценарист при бащата на чалгата Слави Трифонов, припечелва в свободното си време и от драматургия. Друг е въпросът доколко негови са идеите и в тази посока, коментират авторитети в арт средите.

В спектакъла участват актьорите от габровската трупа Поля Йорданова, Таня Йоргова, Найден Банчевски, Анатолий Ставрев, а режисьорът Златомир Молдовански е гост-актьор. Помощник-режисьор е Гинка Дичева. Постановката „Любовни истории“ слага началото на партньорство между ДТ „Рачо Стоянов“ и театър „Розова Долина“ в Чикаго (Rose Valley Theatre Group). Премиерата на спектакъла ще бъде в края на януари или началото на февруари 2021 г. Очакванията на екипа са след представянето на „Любовни истории“ пред българска публика в страната, представлението да се играе пред българската общност в САЩ.

Златомир Молдовански е изкушен от театралното изкуство от дете. Първите си роли получава в детската театрална трупа „Владимир Николов“ в Пловдив. Завършва бакалавърска степен „Актьорско майсторство“ в театралната академия в Синиснати, Охайо и магистратура „Актьорско майсторство“ и „Драматургия“ в Консерватория „Асоло“ във Флорида. Работи като актьор в театри в Ню Йорк, Колорадо, Чикаго, Онтарио, Флорида и Мичиган. Основава и ръководи театър „Розова Долина“ в Чикаго, чиято цел е да популяризира модерна българска драматургия в англоезична среда. Поставя съвременни български пиеси, преведени на английски език, в които ролите се изпълняват от американски актьори за американската публика. Дейността на театъра му се финансира с подкрепата на културния център „Магура“ – неправителствена организация, създадена от българската общност в Чикаго.

Той режисира авторския си моноспектакъл „Допустимо ли е?“ по разкази на Чудомир и пиесата „Няма ток за електрическия стол“ на Александър Секулов. Една от водещите постановки на чикагския театър „Розова долина“ е „Неделя вечер“ на Захари Карабашлиев. Спектакълът е толкова успешен, че три пъти по ред е включен в чикагската класация „Топ 10 събития да видиш в Чикаго този уикенд“ на списание Timeout. Приет е изключително позитивно от публиката и медиите.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html