неделя, 28 април 2024 г.

Румен Радев да се ваксинира първи вместо да ни залива с популизъм

Тодор ТОКИН

Ако реша, ще се ваксинирам едва когато няма чакащи за тази ваксина, заяви президентът Румен Радев в понеделник.

Това си е чиста проба популизъм и номера от селски вечеринки.

Вместо като първият човек в държавата да каже – да, ще се ваксинирам първи веднага щом ваксината или ваксините бъдат одобрени. Ще извикам медиите да отразят това. Така ще дам личен пример и на онези колебаещи се българи, които още не са сигурни в ефикасността на ваксината срещу коронавируса.

По този начин ще постъпи  избраният за президент на САЩ Джо Байдън, така ще сторят и бившите обитатели на Белия дом Бил Клинтън, Джордж Буш-младши и Барак Обама.

Не е известно какво ще направи по темата все още действащият президент Доналд Тръмп, но той вече 4 години е непредсказуем. Току-виж съобщил утре-другиден в Туитър, че вече се е ваксинирал.

Президентът рядко се появява на публични места у нас с маска, за разлика от снимките му при редките му посещения в чужбина. Снимка: интернет

Какво всъщност ни казва с изявлението си президентът Радев?

Вие си се ваксинирайте, аз ще изчакам да видя как действа ваксината, пък тогава ще видим, ако е останала и за мен. Или – не слушайте тези, които от сутрин до вечер говорят за предимствата на тази ваксина, чуйте онези, които се съмняват или направо отричат нейната ефикасност. И още – за ваксината говорят главно от правителството, а аз отдавна съм снел доверието си от него и съм поискал оставката му.

Сигурно е, че на внушенията на президента ще се вържат много хора, главно протестъри, чието знаме е той. И нищо чудно още преди Нова година да видим спонтанни митинги срещу ваксините. Без никакво спазване на мерките, разбира се.

След като се подигра с коронавируса на 3 март и иронизираше мерките на правителството срещу епидемията и след като не предложи нищо от себе си как да се реши този проблем на проблемите, редно беше Радев да даде своя мъничък принос в борбата срещу чумата. Като се ваксинира първи пред телевизионните камери. Ама на живо, не на запис.

Но не би. Всъщност той отдавна показа, че не е способен на такива ходове.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html