вторник, 7 май 2024 г.

Проф. Радослав Гайдарски: Човек може ей така, без да разбере, да си отиде от COVID

Проф. Радослав Гайдарски е известен специалист по чернодробна и коремна хирургия, бивш министър на здравеопазването (2005 г.) и депутат от БСП във Великото народно и 40-ото НС. Работил е като началник на клиники по хирургия в Медицинска академия, Университетска болница „Лозенец“, оперира в болница „Токуда“. Републикански консултант по хирургия. Член на Световната асоциация по гастрохирургия. Автор е на 8 рационализации на оперативна техника. Член е на Националния съвет на БСП. Пред вестник „Галерия“ професорът разказва за своята среща с коронавируса. Anteni.bg публикува част от интервюто.

Интервю на

Мария ПЕТКОВА

– Какво мислите за ситуацията у нас сега, свързана с коронавируса, проф. Гайдарски?

– Напълно съм за мерките, защото те ще осигурят повече безопасност за здравето на хората. Мисля дори, че те закъсняха, трябваше да бъдат взети по-рано. Но и сега има недомислия. Например театрите могат да функционират, макар и с ограничения, а малките концертни зали и кината – не. Защо, след като това е едно и също? Освен това могат да се провеждат състезания без публика, но за елитните отбори, а за младите до 18 години е забранено. Не мога да разбера тези решения. Всички студенти преминават на дистанционно обучение, но не се прави разлика между специалностите. Как например ще се обучават студентите по медицина или зъболекарите?

– Какво мислите за тезите на доц. Мангъров, който настоява за доста по-либерално отношение към ограниченията?

– Не искам да коментирам становището на Мангъров. Хората се объркват, защото в началото бе създаден щаб, който работеше добре. След това на този щаб се противопостави съвет, начело с друг професор, после се включи и Мангъров. Това създава недоверие в обществото. Когато сменяш вижданията си – един път си за решенията, които взима щабът, друг път си за тезите на съвета на проф. Костов, после с тези на Мангъров, накрая нещата стават неясни.

– Дори и ваши колеги изразиха мнение, че вирусът е пипнат лабораторно, което подхранва конспиративните теории.

– Мисля, че трябва да се абстрахираме от всякакви конспиративни теории. Вирусът съществува – как е създаден и откъде е дошъл, няма значение сега. Въпросът е, че той заплашва нашата страна и ако ние не вземем крути мерки за озаптяването му, ще понесем тежки загуби. В началото нямаше толкова смъртни случаи, но тези дни главният санитарен инспектор доц. Ангел Кънчев съобщи на база на данните от минали години, че смъртността се е увеличила 4-5 пъти. Това трябва вече да стресне всички, които не вярват, че тази пандемия съществува.

– Вие също бяхте с коронавирус, какви са личните ви впечатления?

– Вирусът е много по-коварен от срещаните досега, защото се развива бавно и понякога безсимптомно, както беше при мен. Като се заразите с грип – кашляте, болят ви мускулите и т.н., знаете, че сте заразен. А коронавирусът бавно и постепенно навлиза в организма, приспособява се към нашите тъкани и започва да действа в най-малките съдове. Развива се в клетките и най-вече в малките капиляри и запушва съдовете на белия дроб, на сърцето. И човек може ей така, набързо, без да разбере, да си отиде. Защото този вирус понякога се развива, без да дава особени оплаквания. И човек е добре, но дишането му се влошава, сърдечната дейност също и тогава е късно.

– Какво препоръчвате да се прави, за да не се стигне до лош развой?

– Задължително е да се правят изследвания, когато сте били в контакт със заразен или имате съмнения. Непременно трябва да се носи маска. Когато носите трислойна маска и другият срещу вас е с такава, това са шест бариери пред вируса, които той трудно ще премине. Ако се носят правилно, маските предпазват към 90 процента. Тези, които говорят против тях, не са наясно.

– Казвате да се правят тестове, но за много хора цената им е твърде висока…

– Моето становище е категорично да се правят безплатни тестове на хората. Тогава всеки един ще може да се обърне към съответната лаборатория, когато има съмнение. Ако човек е с 300 лв. пенсия, как ще отиде да даде 120 лв. Сега са намалени цените, но изпуснахме началото.

– Докато бяхте министър на здравеопазването, бе разработен противоепидемичен план, защо не се прилага?

– Да, през 2006 г. беше изготвен пандемичен план от най-добрите ни специалисти, в който бяха разписани всички най-дребни детайли. Черпихме от опита на Израел и други страни от Европа, от САЩ. Американските здравни служби го одобриха. Двама в щаба – доц. Кунчев и проф. Кантарджиев, много добре знаеха за този план и не мога да разбера защо не го изкараха наяве. Този план е добре пригоден и към днешните условия, защото е за справяне с всякакви вируси. Тогава имаше луда крава, свински грип, птичи грип…

Цялото интервю може да прочетете в последния брой на вестник „Галерия“.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html