понеделник, 6 май 2024 г.

Шефът на БНБ очаква по-тежка икономическата криза

Управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев предупреди за възможно по-голяма икономическа криза. Това стана чрез публикация в традиционния бюлетин на Асоциацията на търговските банки, направена в навечерието на Деня на банкера – 6 декември.

Втората вълна от Covid-19 може да осъществи сценария за изостряне на икономическата криза, а оттам и влошаване на кредитните портфейли на банките, пише управителят на БНБ. Той е категоричен, че банките трябва да се подготвят да оперират в условията на задействани капиталови буфери и ясен план за тяхното възстановяване след кризата.

Радев подчертава добрата позиция, в която българският банков сектор е влязъл в кризата, както и навременните надзорни мерки, чрез които ще се осигури преминаване през този тежък период. Той засяга и темата с потенциалния нов мораториум върху кредитите, който ще осигури възможност общо за 9 месеца – т.е. новия срок и вече течащите срокове от първия мораториум, да има временно частично или цялостно спиране на обслужването на заемите.

Възможно е след това да се стигне до ръст на необслужваните кредити, предупреждава гуверньорът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html