понеделник, 6 май 2024 г.

Прокуратурата мина през лудниците

22 специализирани институции за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост са били проверени в рамките на месец по разпореждане на Върховната административна прокуратурата. От държавното обвинение уточняват, че проверките са след сигнал за насилие и лоши практики в три социални институции. Сигналът е от август и е изготвен от Европейския комитет за предовратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание. В него се твърди за нередности в Дома за пълнолетни лица с психични разстройства в село Говежда, в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в село Куделин и в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в село Самуил.

Проверките, разпоредени от държавното обвинение, са извършени съвместно със социалното министерство и Агенцията за качеството на социалните услуги.

От  обратната информация, върната във Върховната административна прокуратура, става ясно, че предстои изготвянето на Планове за закриване на домовете в Куделин и в Говежда, а след това и втори План за действие за периода 2022-2027 година за закриването на всичките 28 специализирани институции за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост с държавно финансиране, информират от държавното обвинение.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html