петък, 17 май 2024 г.

Над 33,2 млн. са заразените Covid-19 в света

Всичко това активира все по-усилено разговора за въвеждането на все нови и нови ограничения. На този фон министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов обяви в ефира на БТВ, че всичко у нас е под контрол.

Откритите заразените за миналото денонощие в страната са 216, при направени 3 302 PCR теста.

Над 33,26 млн. души са били заразени с новия коронавирус в глобален мащаб, а 1 000 010 са починали, сочи публикувана днес статистика на Ройтерс.

Най-много са смъртните случаи в САЩ – над 205 000, установените заразени в страната са над 7,1 млн. души.

По брой на заразени следва Индия с над 6 млн. случая и с повече от 95 000 починали, Бразилия – над 4,74 млн. заразени и 142 058 починали.

В Русия заразените с коронавирус са повече от 1,15 млн., а жертвите над 20 000.

Много страни по света разширяват мерките, наложени за ограничаване на коронавируса, заради нарастващите случаи.

Жителите на Нидерландия за пръв път ще бъдат посъветвани да носят маски в магазините. В сравнение със съседите си, страната досега избягваше строгите ограничения. Тази седмица обаче бяха регистрирани по близо 3000 случаи дневно. Новите мерки влизат в сила от днес за три седмици. Премиерът Марк Рюте обясни, че ситуацията в трите най-големи града на страната – Амстердам, Ротердам и Хага – е станала „сериозна“ и изисква спешни действия. Ресторанти и барове ще работят до 22.00 часа. Насърчава се работата от къщи.

Словакия ще обяви извънредно положение заради коронавируса, съобщи премиерът Игор Матович. Предвижда се забрана на всички спортни, културни и религиозни събития от 1 октомври. Ресторанти, барове и кафенета трябва да затварят в 10 ч. вечерта и хора, които не живеят заедно, трябва да спазват два метра дистанция.

От вчера на хората в испанската столица Мадрид и околностите ѝ не се позволява да напускат района си, освен за да ходят на училище или работа.

Във Франция, баровете в Париж и 11 други области трябва да остават затворени между 10 вечерта и 6 сутринта. В сила е забрана за празнични или развлекателни събития, включително сватбени тържества, студентски партита и други организирани събирания.

В Гърция десетина от членовете на екипажа на круизен кораб са дали положителен резултат за Covid-19. Заразените са изолирани на борда на кораба, който е акостирал край егейския остров Милос.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html