събота, 4 май 2024 г.

„Тампа Бей“ прегърна Купа „Стенли“

„Тампа Бей“ е новият шампион на НХЛ! За втори път в историята си тимът от Флорида спечели Купа „Стенли“, след като победи „Далас“ с 2:0 в шестия мач от финалната серия.

Първият път когато „светкавиците“ печелят най-ценния трофей отвъд Океана, е през 2004 г.

Брейдън Пойнт и Блейк Коулман вкараха по веднъж за успеха. Пойнт беше точен 12:23 минути след началото на мача при числено предимство, а Коулман се разписа 7:01 мин. след старта на втората третина.

Вратарят на „Тампа“ Андрей Василевски направи 22 спасявания за първия си двубой без допуснат гол от началото на плейофите. Той е вторият в историята страж, който завършва със суха мрежа в решителния мач за Купа „Стенли“. Първият е Том Барасо от „Питсбърг“ през 1991 г.

Руската звезда на „светкавиците“ Никита Кучеров направи асистенция за гола на Пойнт и завърши на първо място в голмайсторската класация на елеминациите по системата „Гол+пас“. Той приключи с 34 точки (7 гола + 27 асистенции). Втори остана Брейдън Пойнт с 33 (14+9).

Вратарят на „Старс“ Антон Худобин се прибра в съблекалнята с 27 спасявания (93,1%), но стабилната игра на съперника позволи на тима му да отправи едва 8 удара в решителния трети период от мача.

Шведският защитник на „Лайтнинг“ Виктор Хедман беше определен за най-полезен играч в плейофите. Той получи трофея „Кон Смайт“, след като в елиминационната фаза се отличи с 10 гола и 11 асистенции.

За първи път в историята на НХЛ четирима руски хокеисти от един отбор печелят Купа „Стенли“. За „Лайтнинг“ играят Никита Кучеров, Михаил Сергачов, Александър Волков и вратарят Андрей Василевски.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html