сряда, 8 май 2024 г.

Двама преподаватели от УНСС са плагиатствали на конкурс за длъжност

УНСС.

Двама преподаватели от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) са уличени в плагиатство, съобщи „Офнюз“, позовавайки се на доклад на Комисията по академична етика към министъра на образованието и науката Красимир Вълчев от този месец.

В документите преподавателите са изписани с инициалите им. Единият е кандидат в професорски конкурс по политология, другият – за кандидат в конкурс за доцент по счетоводство.

Плагиатството е нарушение на закона и съгласно изискване в Закона за висшето образование ректорът е длъжен да освободи от длъжност нарушителя.

Счетоводство

Проверката започва по сигнал от доц. д-р Д. П. Д. от катедра „Финансов контрол“. Той твърди, че гл. ас. д-р И. П. Ж.-Р. е извършила плагиатство в публикации за обявен конкурс на УНСС за длъжността „доцент“ по специалността „Счетоводна отчетност, контрол и анализ на стопанската дейност“.

В сайта на университета има преподавателка с тези инициали, вече доцент – според сайта на УНСС – в катедра „Финансов контрол“ – Ивелина Петкова Жечева-Радева.

Според тях плагиатство има в две основни публикации, представени в конкурса, а именно: „Противодействие на корупцията в здравеопазването“ – колективна монография с автори Георги Димитров, Златин Киряков, Ивелина Петкова; „Основи на антикорупционната политика и контрол“ – учебник от гл. ас. д-р Ивелина Петкова.

В становището си арбитърът проф. Е. М. е категорична, че има академично плагиатство. Заключението ѝ относно авторските части на И. П. Ж.-Р. в колективната монография „Противодействие на корупцията в здравеопазването“ е: „От всички 171 стр., 120 стр. (57,5%) … представени за собствени текстове… изцяло или частично са написани от други автори, без позоваване или цитиране“.

Заключението ѝ относно учебника „Основи на антикорупционната политика и контрол“ е: „109 страници от всички 167 страници (65%) … представени за собствени… изцяло или частично са написани от други автори, без позоваване или цитиране“. В становището изчерпателно са представени публикациите и документите, които са използвани, без да са цитирани.

Изводът на арбитъра проф. Ф. Ф. относно авторските части на И. П. Ж.-Р. в колективната монография „Противодействие на корупцията в здравеопазването“ е: „Общ брой стр. плагиатство (вкл. и автоплагиатство) = 120, което като процент (%) от цялото авторово участие е  69,36% (120/173х100). Без броя на страниците автоплагиатство (прибл. 18 стр.), процентът на плагиатство е приблизително 58,96 % (120-18/173х100).“ По повод учебника „Основи на антикорупционната политика и контрол“ с еднолично авторство на И. П. Ж.-Р. окончателният извод на проф. Ф. е: „Общ брой стр. плагиатство (вкл. и автоплагиатство) = 63 и 1/3 – прибл. 63 стр., което като процент (%) от цялото авторово участие е 37,06 % (63/170х100). Без броя на страниците автоплагиатство (прибл. 18 стр.), процентът на плагиатство е приблизително 26,47 % (63-18/170х100).“

Политология

Другият преподавател плагиат е доц. д-р Е. В. В., която е кандидат в конкурс за професор по специалност „Политология: теория на международните отношения и проблеми на икономическата сигурност“ за катедра „Международни отношения“.

Преподавател с такива инициали и в същата катедра има и това е проф. д-р Евгения Вангелова Василева. Тя е използвала съвместни публикации с друг автор, като от документация се разбира, че тя е автор на повече части отколкото са нейни. Тоест, не е представила коректно научните трудове.

От представените становища на арбитрите, най-подробно е това на доц. Й.Д. В него той прави детайлно сравнение на съвместните доклади/статии и тези с еднолично авторство на доц. В., в които участието на проф. Г. не е посочено нито в текста, нито в списъците с цитирани публикации. Макар и с незначителни корекции, частите, които според разделителните протоколи за съвместните доклади/ статии са дело на проф. Г., присъстват в статиите с еднолично авторство на доц. В. Арбитърът, съобразявайки се с количествените и с качествените критерии, които дефинират академичното плагиатство, приема че такова е налице.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html