понеделник, 20 май 2024 г.

KvARTal Festival и тази година изпълва стари столични улици с живот

Мартина Стефанова и екипът ѝ за пета година се опитват да покажат на Столичната община и жителите на града какво трябва да се случи със София

Ако се върнем назад във времето и съпоставим образа на София отпреди 10 години с този от днес, действително ще открием множество разлики. Онова, което обаче остава непроменено, е липсата на обща визия за развитието му като биотоп на културата и в частност на изкуството. Стотици рушащи се архитектурни паметници, потънали в мизерия малки улички в сърцето на града свидетелстват за отсъствието на ясна стратегия. А това са просто улички, които могат да се обособят не просто като притегателни локации за туристи и любители на миналото, а като същински културни артерии, даващи възможност София действително да се превърне в съвременно обиталище на културата. Убежище на съвременното изкуство и начин на живот, за които така или иначе съществуващата инфраструктура в града остава тясна.

В този смисъл организираният за пета година KvARTal Festival може да бъде мислен като своеобразна образователна платформа за администрацията на Столичната община. Своеобразен генератор за идеи и методи как това може да се случи. Един от двигателите на фестивала е DOMA Art Foundation, която е основана през 2012 г. от Мартина Стефанова и Дойчин Котларов. Основната мисия на фондацията е да осъществява стойностни събития, привличайки повече публика към културата, изкуството, градската архитектура и развитие; да провокира културен обмен и взаимодействие между местни и чуждестранни автори. А KvARTal Festival е сред най-важните в това отношение инициативи на фондацията.

KvARTal Festival ще се разгърне в три поредни дни – 18, 19 и 20 септември, между булевардите „Дондуков“, „Мария Луиза“, „Сливница и „Васил Левски“. Няколко години организаторите канят хората да се изгубят сред малките улици, да посетят непосещаеми места, да отворят заключени врати, да научат историята на стара София, да разберат за архитектурата или вкусят от общностите. Екипът на фестивала със самочувствие заявява, че „Да, трудно е да се прецени коя е „щипката сол в КвАРТал-а“. През годините сме вдъхвали живот не на едно пространство, обживявали сме изоставени къщи, Шоколадови фабрики, танцували сме под звуците между Джамията, Халите и двора на ЦУМ и къде ли не, карали сме скейт на паркинга, освобождавали сме от коли за хората не една улица, леели сме шоколад на улицата, имали сме пърформанси в Синагогата и пред Минералната баня, яли сме рибена чорба и сме пили вино директно на улицата, научавали сме по някоя нова история, изучавали сме съвсем отблизо стария паваж и какво ли още не“.

Тази година, заради извън-редността, от която бе окупирана планетата ни, нещата ще са малко по-различни. По думите на организаторите „Този път няма да има големи сцени или други бомбастични неща. Този път ще има човешки „КвАРТал“, какъвто си е – красив и уютен със своите малки изненадващи и все повече за последните години локации, всяка със своя програма. Разбира се, като част от каузата ни за повече пешеходни зони в София и именно в арт КвАРТал-а, където според нас това би било най-логично, за пореден път ще освободим няколко улици и парко-места за вас – хората. Отново ще стигнем до пространствата, за които може би сте чували, а може би не, със сигурност ще видите такива, които не очаквате, че съществуват, но винаги са били тук. Не, това не са галериите, но в тях също може да вирее изкуство“.

С други думи, макар и само за три дни, между булевардите „Дондуков“, „Мария Луиза“, „Сливница и „Васил Левски“ София ще се превърне в дом за десетки културни събития и инициативи. Традиционно ще има пешеходни улици, които този път ще са ул. „Триадица“ и ул. „Веслец“ в събота и неделя в часовете между 16 и 22 ч. По тях и улиците около тях се очертават концерти, работилници, изложби, пърформанс, суинг танци, турове около историята на киното и потайностите в Дом на киното, Sofia Graffiti Tour, тактилна разходка, куклен театър и др.

И още – днес откриването на фестивала ще започне със самостоятелната изложба от съвременни скулптори СФИНКС на Мартиан Табаков в галерия „Гешов“, в началото на улица „Сердика“. Срещу галерията заедно с намиращата се там Софийска градска библиотека, филиал „Сердика“, ни предлагат да се изгубим в света на книгите, защото „да се чете е модерно“, ще се чете поезия с актьори и поети под патронажа на Иван Димитров, Георги Гаврилов и Наталия Иванова с музикален съпровод Кирил Коев и Свилен Ноев от „Остава“, а вечерта на същата улица, но номер 28 от 20 ч. в бар French 75 ще има диско селекция от Discobeton. А като се спускате в КвАРТала през портата – ул. „Малко Търново“, пред бар After Five & Dinner ще ви посрещнат същите хубави празнични ритми с друга специална диско селекция. В събота отново в бар French 75 ще бъде представена книгата за изолация на „ВиЖ София“ с над 20 художници, илюстратори и поети, а като продължение от 19 ч. в Com.bar ще има пънк концерт от КАКЕ?

С други думи – от днес до неделя София се превръща в истинска европейска столицата. Столица, която цели да съхрани разказа за локалното и отличителното, като го срещне със съвремието ни. Които със сигурност могат да съжителстват в единение. И KvARTal Festival е ярко свидетелство за това.

Пълната програма може да видите тук.

Събитието се осъществява с подкрепата и партньорството на район „Оборище“, Столична община.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html